Windows 11 Hangi Bilgisayarlara Yüklenir?

Casper

GadgetEfsanesi
Windows 11, önceki sürümlere göre daha sıkı donanım gereksinimlerine sahip. Bilgisayarınızın Windows 11 ile uyumlu olup olmadığını nasıl öğrenebilirsiniz? İşte Microsoft’un belirlediği minimum sistem gereksinimleri:

• İşlemci: 1 GHz veya daha hızlı, 2 veya daha fazla çekirdekli, 64-bit uyumlu işlemci veya SoC
  • RAM: En az 4 GB
  • Depolama: En az 64 GB boş alan
  • Firmware: UEFI, Secure Boot destekli
  • TPM: Sürüm 2.0 (Güvenilir Platform Modülü)
  • Grafik Kartı: DirectX 12 uyumlu ve WDDM 2.0 sürücüsüne sahip
  • Ekran: 9 inç veya daha büyük, 720p çözünürlük destekleyen ekran
  • İnternet Bağlantısı: Windows 11 Home sürümü için internet bağlantısı ve Microsoft hesabı gereklidir

Bilgisayarınızın Windows 11 uyumluluğunu kontrol etmek için Microsoft'un PC Health Check aracını kullanabilirsiniz.

Alternatif Yöntemler:
Eğer sisteminiz resmi gereksinimleri karşılamıyorsa, bazı yöntemlerle Windows 11’i yüklemek mümkün. Örneğin:
  • TPM 2.0 ve Secure Boot kontrollerini atlamak için özel ISO dosyaları kullanılabilir.
  • Regedit değişiklikleri yapılarak kurulum sırasında kısıtlamalar kaldırılabilir.

Sizce bu gereksinimler fazla mı sıkı? Bilgisayarınız Windows 11 ile uyumlu mu? Alternatif çözümler hakkında deneyimlerinizi paylaşın!

Ben eski bir laptopa yüklemeye çalıştım ama TPM 2.0 olmadığı için resmi olarak desteklenmiyor. Ancak bypass yöntemleri var, isteyenler deneyebilir.

TPM 2.0 şartı bence gereksiz sıkı bir kısıtlama. Güvenlik için önemli olabilir ama eski cihazları dışlıyor. Microsoft'un bu politikası tartışılır.

Eğer resmi yollarla yüklemek istiyorsanız, PC Health Check aracını kullanabilirsiniz. Alternatif olarak, Rufus ile kurulum USB’si hazırlayarak TPM kontrolünü atlatabilirsiniz.

Bence bu gereksinimler oldukça yüksek. Özellikle eski işlemciler için destek verilmiyor. Halbuki Windows 10 gayet iyi çalışıyordu.

Eğer TPM 2.0 ve UEFI yoksa resmi olarak desteklenmiyor ama bazı üçüncü taraf araçlarla yine de yüklemek mümkün.

Microsoft’un uyumluluk listesine bakarak işlemcinizin desteklenip desteklenmediğini kontrol edebilirsiniz. Özellikle eski Intel ve AMD işlemcilerde sorun yaşanabiliyor.

Yüklemeden önce BIOS’unuzu güncelleyin ve TPM 2.0’ı etkinleştirdiğinizden emin olun. Bazı eski sistemlerde varsayılan olarak kapalı olabiliyor.

Ben eski bir bilgisayara yüklemeyi başardım. TPM 2.0 ve Secure Boot kontrolünü bypass ettim ama güncellemelerle ilgili sorun yaşanabilir.

Windows 11 yüklemek için işlemcinin de desteklenen modellerden biri olması gerekiyor. Eski nesil Intel ve AMD işlemciler için alternatif çözümler gerekiyor.

Microsoft’un bu kadar katı sistem gereksinimleri belirlemesi saçma. Ancak güncellemeleri almak için resmi kurulum yöntemi tercih edilmeli.

Benim bilgisayarım resmi olarak desteklenmiyor ama registry düzenlemeleriyle yükledim. Şimdilik sorunsuz çalışıyor ama güncellemeler ileride sorun çıkarabilir.

PC Health Check uygulamasını kullanarak kontrol edebilirsiniz. TPM 2.0 ve Secure Boot açık değilse BIOS’tan etkinleştirmek gerekiyor.

Eğer TPM 2.0 ve Secure Boot olmadan yüklemek istiyorsanız, modifiye edilmiş ISO dosyalarını kullanabilirsiniz. Ancak güvenlik risklerini göz önünde bulundurmalısınız.

Resmi uyumluluk listesine göre birçok 7. ve 8. nesil işlemci desteklenmiyor. Ancak manuel yöntemlerle yüklenebilir.

Eğer TPM ve Secure Boot’unuz desteklenmiyorsa, Rufus ile oluşturulan özel kurulum medyalarıyla yükleyebilirsiniz. Ama Microsoft’un ileride güncellemeleri engelleme ihtimali var.

Yeni Konular

Geri