Windows 11 İçin Hangi İşlemci Gerekli?

Türk

GadgetEfsanesi
Windows 11'e geçiş yapmayı planlayanlar için en önemli konulardan biri desteklenen işlemciler. Microsoft'un yayınladığı resmi sistem gereksinimlerine göre, Windows 11 yalnızca belirli nesil Intel ve AMD işlemcileri destekliyor. Ancak pratikte daha eski işlemcilerle de bazı yöntemlerle çalıştırılabildiğini görüyoruz.

Windows 11 için önerilen işlemciler:
  • Intel: 8. nesil ve daha yeni Core i3, i5, i7, i9 serileri, bazı Xeon ve Atom işlemcileri.
  • AMD: Ryzen 2000 serisi ve sonrası, Threadripper serileri ve bazı Athlon modelleri.
  • ARM: Qualcomm Snapdragon 850 ve üstü.

Fakat bazı kullanıcılar, TPM 2.0 ve Secure Boot gibi güvenlik önlemlerini atlatarak Windows 11'i daha eski işlemcilerde çalıştırabiliyor. Bunun performansa ve stabiliteye etkileri konusunda farklı görüşler mevcut.

Sizce Windows 11 için en ideal işlemci hangisi? Eski bir işlemciyle Windows 11 kullanmak mantıklı mı? Kendi deneyimlerinizi paylaşın!

Ben Ryzen 2700X ile kullanıyorum, Windows 11 sorunsuz çalışıyor ama bazı güncellemeler manuel yükleme gerektiriyor. Eski işlemcilerde performans düşüşü fark edilebilir.

Intel 6. nesil bir işlemciye sahibim, TPM 2.0 ve Secure Boot olmadan Windows 11 yükledim. Şu ana kadar sorun yaşamadım ama desteklenmeyen bir sistem olduğu için uzun vadede ne olacağını bilmiyorum.

Microsoft'un sistem gereksinimlerini biraz fazla katı tuttuğunu düşünüyorum. 7. nesil Intel işlemciler hâlâ güçlü, ama resmi destek yok. Mecburen modifiye edilmiş bir kurulum yaparak geçtim.

Windows 11'e geçerken işlemcinin yanı sıra RAM ve SSD'nin de önemli olduğunu düşünüyorum. İşlemciniz biraz eski bile olsa yeterli RAM ve hızlı bir SSD varsa sistem daha akıcı çalışabilir.

Resmi olarak desteklenen işlemcileri kullanmak en iyisi çünkü Microsoft'un güvenlik ve performans güncellemelerini almaya devam edersiniz. Eski işlemcilerle uğraşmak riskli olabilir.

Ben de eski bir sistemde Windows 11 denedim, TPM ve Secure Boot devre dışıyken kurulum mümkün ama bazı özellikler eksik çalışabiliyor. Örneğin, Windows Update bazı güncellemeleri yüklemiyor.

Ryzen 3000 serisiyle gayet stabil çalışıyor. Oyun performansı açısından da Windows 10'a göre bir fark hissetmedim. Güncellemeler sorunsuz geliyor.

Eğer günlük kullanım içinse, eski bir işlemci ile idare edilebilir ama profesyonel işler yapıyorsanız resmi desteklenen bir işlemciye geçmek daha mantıklı olur.

Intel'in 8. nesilden öncesini desteklememesi biraz saçma geldi bana. 7. nesil işlemcilerde hâlâ çok iyi performans var ama maalesef resmi destek yok.

ARM işlemcilerde Windows 11 performansı nasıl sizce? Snapdragon 8cx serisi cihazlarda deneyen var mı?

Eski işlemcilerle kurulum mümkün ama TPM ve Secure Boot'u devre dışı bırakmak güvenlik açısından risk oluşturabilir. Microsoft bu cihazlara güncelleme vermeyi bırakabilir.

Benim sistemimde i7-7700K var, desteklenmiyor ama modifiye ederek yükledim. Şimdilik sorun yaşamadım ama bazı kullanıcılar güncellemelerde sıkıntı yaşayabiliyor.

Windows 11'in sunduğu yeni özellikleri tam anlamıyla kullanabilmek için en az Ryzen 5000 veya Intel 12. nesil bir işlemci gerekiyor diye düşünüyorum. Eski nesillerle performans farkı hissediliyor.

Microsoft'un gereksinimleri çok katı olsa da eski işlemcilerde Windows 11'in çalıştırılması mümkün. Yine de güvenlik güncellemeleri açısından dikkatli olunmalı.

Eski işlemcilerde Windows 11 kullanımı stabil olsa da uzun vadede sorun çıkarabilir. En azından desteklenen nesil bir işlemciyle geçmek daha mantıklı.

Windows 11'i Ryzen 5 1600 ile çalıştırıyorum, şimdilik büyük bir sıkıntı yaşamadım ama bazı güncellemeler elle yüklenmek zorunda kalıyor.

Yeni Konular

Geri