Windows 11'de ilginç bir ses sorunu yaşıyorum. Ses çıkış cihazını (örneğin kulaklık veya hoparlör) sağ alttan değiştirdiğimde, ses seviyesi 20% olarak ayarlanmış olsa bile birden 100% gibi yüksek bir şekilde çalmaya başlıyor. Ses seviyesini manuel olarak tekrar düzenlemek zorunda kalıyorum. Sorunu çözmek için şunları denedim:
1. Farklı çıkış cihazları (kulaklık, hoparlör) kullanmak.
2. Ses sürücülerini silip yeniden yüklemek.
3. Sistemi formatlamak ve Windows'u sıfırdan kurmak.
4. Donanımı çıkartıp tekrar bağlamak.
Ancak sorun hâlâ devam ediyor. Acaba bu bir Windows 11 hatası mı, yoksa sistemimde atladığım bir ayar olabilir mi? Konu hakkında bilgisi veya benzer deneyimi olanlardan yardım bekliyorum.
Bu sorun muhtemelen Windows 11'in ses cihazları arasında geçiş yaparken doğru profil yüklememesiyle ilgili. 'Ses Denetim Masası' üzerinden her cihaz için özel ses seviyelerini ayarlamayı deneyebilir misiniz? Ayrıca, Realtek veya benzeri ses sürücü yazılımını kontrol edin, bazen onlar da çakışmalara neden olabiliyor.
Benzer bir sorun yaşamıştım ve çözüm olarak Aygıt Yöneticisi'nde ses sürücülerini tamamen kaldırdıktan sonra Windows Update üzerinden varsayılan sürücüleri kurmayı denedim. Realtek sürücüleriyle ilgili bir problemse bu yöntem işe yarayabilir.
Eğer kulaklık veya hoparlörler için kullandığınız bir yazılım varsa (örneğin Razer Synapse), bu yazılımların ses profilleri bu tür sorunlara yol açabiliyor. Yazılımı geçici olarak devre dışı bırakıp cihazı tekrar test etmeyi deneyebilirsiniz.
Sistem formatına rağmen devam eden bir sorunsa, anakart BIOS sürümünüzü kontrol edip güncellemeniz gerekebilir. Asus'un sitesinden son sürümü indirip kurmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca, Windows'un 'Ses Geliştirmeleri' ayarını devre dışı bırakmayı unutmayın.