Geçtiğimiz günlerde Windows 11'e yükselttim, ancak bazı donanımların düzgün çalışmadığını fark ettim. Özellikle grafik kartım ve ses sürücümde performans düşüşü var gibi görünüyor. Emin değilim ama sürücülerin doğru yüklenip yüklenmediğini kontrol etmek istiyorum.
Aşağıdaki sorulara dair bilgi verirseniz çok sevinirim:
1. Windows 11 sürücülerinin doğru olup olmadığını nasıl kontrol edebilirim?
2. Sürücüler için hangi araçları veya yöntemleri önerirsiniz? (Özellikle manuel kontrol için)
3. Yanlış sürücüleri tespit edip doğru olanları yüklemek için önerileriniz neler?
Deneyimlerinizi ve çözümlerinizi paylaşabilirseniz harika olur. Şimdiden teşekkürler!
Merhaba, sürücülerin doğru olup olmadığını kontrol etmek için 'Aygıt Yöneticisi'ni kullanabilirsin. Aygıt listesinde sarı bir ünlem işareti varsa, ilgili sürücü sorunlu olabilir. Sağ tıklayıp 'Sürücüyü Güncelle' seçeneğini kullanarak güncel olup olmadığını kontrol edebilirsin.
Benim önerim, üreticinin web sitesine gidip sürücülerin en son sürümünü indirmen. Örneğin, NVIDIA veya AMD gibi markalar için kendi yazılımları üzerinden kontrol yapabilirsin. Windows Update bazen eski sürücüler yükleyebiliyor.
Bir diğer yöntem de 'DxDiag' aracı ile sistem raporu alarak grafik ve ses sürücülerinin sürüm bilgilerini kontrol etmektir. 'Çalıştır' penceresine 'dxdiag' yazıp bu aracı çalıştırabilirsin.
Eğer sürücülerinin doğru olup olmadığını test etmek istiyorsan, 'Driver Verifier' aracını kullanabilirsin. Bu, sürücülerin stabilitesini test ederek yanlış olanları tespit edebilir. Ancak dikkatli kullan çünkü sistemin mavi ekran verebilir.
Ben genelde üçüncü parti bir araç olan 'Driver Booster' kullanıyorum. Bu yazılım, eksik veya eski sürücüleri hızlıca tespit edip güncelleme yapabiliyor. Windows'un Aygıt Yöneticisi'nden daha pratik bir çözüm.
Sürücülerin doğru olup olmadığını kontrol etmek için 'Komut İstemi'nde `sigverif` yazıp Enter'a basabilirsin. Bu komut, sürücülerinin dijital imzalarını doğrular ve sorunlu olanları tespit eder.
Windows 11'de sürücü uyumluluğunu kontrol etmek için 'Windows Update > Gelişmiş Seçenekler > İsteğe Bağlı Güncellemeler' kısmını kontrol edebilirsin. Burada bazı donanım sürücüleri güncellemeleri bulunabilir.
Eğer grafik kartı veya ses sürücüsünde sorun yaşıyorsan, DDU (Display Driver Uninstaller) kullanarak sürücüyü tamamen kaldırıp yeniden kurmayı deneyebilirsin. Özellikle ekran kartı sürücülerinde bu yöntem çok etkili.
Sürücülerde sorun yaşıyorsan, sistem üreticinin yazılımını kontrol etmelisin. Örneğin, Lenovo için 'Lenovo Vantage' veya Dell için 'Dell SupportAssist' gibi araçlar sürücü güncellemelerini otomatik olarak yönetir.
Eğer sorunlu bir sürücüyle karşılaşırsan, Aygıt Yöneticisi'nde 'Sürücüye Geri Dön' seçeneğini kullanarak bir önceki sürüme dönebilirsin. Bu, genellikle yeni bir sürümde uyumsuzluk varsa işe yarar.
Benzer bir problem yaşadığımda 'HWInfo' yazılımını kullanıyorum. Bu araç, sistemdeki tüm donanımları ve sürücü sürümlerini detaylı bir şekilde gösteriyor. Buradan güncel olmayan sürücüleri tespit edebilirsin.
Sürücülerinin doğru olup olmadığını anlamanın en kolay yolu, üreticinin yazılımlarını kullanmak. Örneğin, Intel için 'Intel Driver & Support Assistant' veya AMD için 'Adrenalin Software' gibi araçları öneririm.