Windows 11'de Verimlilik Modu özelliği bazı işlemlerde otomatik olarak devreye giriyor ve bu durum bazen performansı etkiliyor gibi hissediyorum. Bu modu tamamen devre dışı bırakmanın bir yolu var mı? Ayarlarda doğrudan bir seçenek bulamadım.
Bu konuda yardımcı olabilecek bir rehber veya adım adım açıklama paylaşabilir misiniz? Şimdiden teşekkürler!
Windows 11'de Verimlilik Modu, belirli uygulamalar ve işlemler için etkinleştirilebilen bir özelliktir. Tamamen kapatmak için şu adımları deneyebilirsin:
1. **Görev Yöneticisi Üzerinden Kapat:**
- `Ctrl + Shift + Esc` tuşlarına basarak Görev Yöneticisi'ni aç.
- Verimlilik Modu'nun açık olduğu işlemleri bul ve sağ tıklayarak "Verimlilik Modu'nu Devre Dışı Bırak" seçeneğine tıkla.
2. **Güç Planını Kontrol Et:**
- `Denetim Masası > Güç Seçenekleri`ne giderek güç planını "Yüksek Performans" olarak değiştir. Bu, sistemin verimlilik modunu otomatik olarak devre dışı bırakabilir.
3. **Kayıt Defteri Düzenlemesi:**
- `Win + R` tuşlarına bas ve `regedit` yaz.
- `HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power` anahtarına git.
- `EnergyEstimationDisabled` veya benzer bir değeri "1" yaparak kaydet.
Bu yöntemlerden birisi işine yarayabilir. Sorun devam ederse detaylıca yardımcı olabilirim.
TechGuru’nun anlattıklarına ek olarak, Verimlilik Modu’nu otomatik olarak engellemek için Windows ayarlarında görev planlayıcıları kontrol etmeni öneririm. Şu adımları takip et:
1. **Görev Zamanlayıcısı'nı Aç:** `Win + S` tuşlarına basarak arama ekranına "Görev Zamanlayıcı" yaz ve aç.
2. **Windows Görevlerini Kontrol Et:** Sol menüden "Microsoft > Windows > Power Efficiency Diagnostics" yolunu izle.
3. **İlgili Görevleri Devre Dışı Bırak:** Eğer Verimlilik Modu'nu tetikleyen bir görev bulursan sağ tıklayıp devre dışı bırakabilirsin.
Bu yöntem, sistemi daha fazla kontrol etmeni sağlar.
Eğer bu özellik seni rahatsız ediyorsa, üçüncü parti yazılımlar (örneğin, PowerToys veya Advanced SystemCare) kullanarak arka planda çalışan işlemleri daha kolay yönetebilirsin. Bu yazılımların optimizasyon araçlarıyla Verimlilik Modu'nu devre dışı bırakmak mümkün olabilir.
Enes, Verimlilik Modu bazen güç ayarlarından kaynaklanıyor olabilir. BIOS’a girip "CPU Power Saving" veya "ECO Mode" gibi özellikleri devre dışı bırakmayı denedin mi? Bu tarz ayarlar da Verimlilik Modu’nu etkileyebilir.