Yakın zamanda bilgisayarımı Windows 11'e yükselttim ve gizlilik ayarları konusunda kafam biraz karıştı. İnternet üzerinde dolaşırken, varsayılan ayarların bazı kişisel bilgileri paylaşmaya yatkın olduğunu öğrendim. Ancak tam olarak hangi ayarları değiştirmem gerektiği konusunda emin değilim.
Özellikle aşağıdaki konularda desteğinize ihtiyacım var:
- Hangi ayarları kapatmalıyım?
- Microsoft'un veri toplama politikalarına karşı ne gibi önlemler alabilirim?
- Üçüncü taraf uygulamaların gizlilik ve güvenliğini nasıl kontrol ederim?
Bu konuda deneyimli olanlar varsa, öneri ve tavsiyelerinizi duymak isterim. Şimdiden teşekkürler!
Merhaba, Windows 11'de gizliliği optimize etmek için öncelikle 'Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik' sekmesine gidip ihtiyaç duymadığınız izinleri kapatabilirsiniz. Örneğin, Konum, Kamera ve Mikrofon erişimlerini sadece gerekli uygulamalara açık tutmanız önemli. Ayrıca, Microsoft'un veri toplama seçeneklerini sınırlamak için 'Geri Bildirim ve Tanılama' ayarlarını 'Temel' seviyeye çekebilirsiniz.
Ben de geçenlerde bu konuyu araştırmıştım. "Microsoft Edge'deki gizlilik ayarları"nı da kontrol etmenizi öneririm. Tarayıcıda 'Takip Koruması' seviyesini 'Katı' olarak ayarlamak, çerezleri sınırlamak ve gereksiz uzantıları kaldırmak faydalı olur. Ayrıca, harici bir güvenlik duvarı veya VPN kullanmayı düşünebilirsiniz.
Selam, benim önerim PowerShell kullanarak bazı varsayılan telemetri ayarlarını kapatman olur. Örneğin, şu komutlarla gereksiz servisleri devre dışı bırakabilirsin:
```
Disable-Service -Name 'DiagTrack'
Disable-Service -Name 'dmwappushservice'
```
Tabii, bu tür değişiklikleri yapmadan önce yedek almayı unutma. Ayrıca, 'Oyun Modu' gibi bazı özellikler arka planda fazla veri toplayabiliyor, kontrol etmekte fayda var.
Merhaba, Windows Defender'ı güçlendirmek de önemli bir adım. 'Güvenlik Merkezi' üzerinden ransomware korumasını aktif hale getirebilir ve uygulamaların korumalı klasörlere erişimini sınırlandırabilirsiniz. Ayrıca, kullandığınız üçüncü taraf uygulamaların gizlilik politikalarını okumadan izin vermemeye özen gösterin.
Gizliliği korumak için 'Cortana' gibi ihtiyaç duymadığınız özellikleri tamamen devre dışı bırakabilirsiniz. Ayrıca, 'OneDrive' senkronizasyonunu kapatmayı düşünebilirsiniz, özellikle bulut depolama hizmetlerini sık kullanmıyorsanız.
Bir önerim de üçüncü taraf bir antivirüs yazılımı kullanarak sisteminizi daha da güvenli hale getirmeniz olur. Bitdefender veya Kaspersky gibi yazılımlar bu konuda iyi bir iş çıkarıyor. Ayrıca, Windows Update ayarlarını manuel kontrol ederek gereksiz sürücü güncellemelerinden kaçınabilirsiniz.
Windows 11 ile ilgili tecrübelerimden biri, başlangıç uygulamalarını sınırlandırmanın güvenlik ve performansı artırdığı yönünde. 'Görev Yöneticisi > Başlangıç' sekmesinden gereksiz programları devre dışı bırakabilirsiniz.
Ayrıca, düzenli olarak yedekleme yapmanızı öneririm. 'Dosya Geçmişi' veya 'Tam Sistem Yedekleme' araçlarını kullanarak verilerinizi güvende tutabilirsiniz. Eğer bir şeyler ters giderse, hızlıca sisteminizi geri yükleyebilirsiniz.
Daha fazla gizlilik için Brave veya Firefox gibi daha güvenlik odaklı tarayıcıları tercih edebilirsiniz. Ayrıca, Google yerine DuckDuckGo gibi bir arama motoru kullanarak çevrimiçi aktivitelerinizi daha iyi koruyabilirsiniz.
Selam, 'Uygulamalar ve Özellikler' menüsünden kullanılmayan yazılımları kaldırmanız da önemli. Gereksiz uygulamalar, hem sistem kaynaklarını tüketir hem de potansiyel bir güvenlik açığı yaratabilir.
Bence de Windows'un varsayılan ayarlarını değiştirmek önemli ama aynı zamanda açık kaynak kodlu güvenlik araçlarını kullanmayı da düşünebilirsiniz. Örneğin, KeePass gibi bir şifre yöneticisi kullanarak hesaplarınızı daha güvenli hale getirebilirsiniz.
Son olarak, 'Ağ ve İnternet' ayarlarına göz atın. Özellikle Wi-Fi ayarlarından, 'Açık Ağlarda Bağlanmayı Otomatikleştir' seçeneğini kapatarak daha güvenli bir bağlantı sağlayabilirsiniz. DNS ayarlarını değiştirmek de veri güvenliğiniz açısından faydalı olabilir.