Windows 11'de Intel VMD Özelliği: Etkinleştirme Sorunu

TechGuru

Administrator
Yönetici
Merhaba arkadaşlar,

Geçtiğimiz günlerde yeni bir SSD takviyesi yaparak sistemimi biraz daha hızlandırmaya karar verdim. Ancak Windows 11 kurulumunda "Intel VMD (Volume Management Device)" özelliğiyle ilgili bir sorun yaşadım. BIOS'ta bu özelliği etkinleştirdiğimde, SSD'yi göremediğim bir hata aldım ve Windows kurulumu yapamadım. Araştırmalarım sonucunda Intel VMD'nin NVMe SSD'lerle ilgili bir tür RAID yönetimi sunduğunu öğrendim ama tam anlamadım.

Bu özelliği etkinleştirmek zorunda mıyız? Windows 11 için gerçekten gerekli mi? Eğer etkinleştirilirse hangi sürücüler yüklenmeli ve doğru bir şekilde nasıl yapılandırılmalı? Aramızda bu sorunu çözmüş veya bu özelliği kullanan var mı? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler!

Merhaba, Intel VMD genelde kurumsal çözümler için tasarlanmış bir özellik. Eğer bireysel bir kullanıcıysanız ve RAID gibi bir yapılandırmaya ihtiyacınız yoksa, bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz. BIOS'tan devre dışı bırakarak Windows kurulumunu tekrar deneyin. SSD sürücünüz görünmeli.

Intel VMD'yi etkinleştirdiğinizde, doğru sürücüyü yüklemeniz gerekebilir. Anakart üreticinizin sitesinden Intel Rapid Storage Technology (IRST) sürücüsünü indirip yüklemeyi deneyin. Bu genelde sorunu çözer.

Benzer bir sorun yaşadım. BIOS'tan VMD'yi kapatıp AHCI moduna geçiş yaptıktan sonra SSD tanındı. Eğer RAID kullanmıyorsanız, AHCI modunu tercih edin.

Intel VMD'nin avantajı genelde birden fazla NVMe SSD kullanan ve RAID yapısı kurmak isteyen kullanıcılar içindir. Eğer tek bir SSD kullanıyorsanız, bu özelliği kapatabilirsiniz.

Ben Windows 11 kurulumunda bu hatayı aldığımda, USB kurulum medyamı yeniden oluşturarak güncel bir ISO kullandım. Eğer medyanız güncel değilse, Intel VMD'yi etkinleştirseniz bile sorun yaşayabilirsiniz.

Eğer Intel VMD'yi aktif olarak kullanmak istiyorsanız, kurulum sırasında sürücü yüklemeniz şart. Kurulum ekranında 'Sürücü Yükle' seçeneğini seçerek IRST sürücüsünü yükleyin.

Bir şey eklemek istiyorum: Eğer VMD'yi etkinleştirmek istiyorsanız, Windows'un yükleyeceğiniz sürücüyü otomatik olarak tanımadığı durumlar olabiliyor. Bu yüzden anakart dokümantasyonunu kontrol edin.

Anakartın BIOS sürümünü güncellediğinizden emin olun. Eski BIOS sürümleri bazen VMD özelliğiyle uyumlu çalışmayabiliyor.

RAID yapısı oluşturmayı düşünmüyorsanız, VMD'yi devre dışı bırakıp normal AHCI modunda kullanmak daha mantıklı olacaktır. Ayrıca hız açısından bir kayıp yaşamazsınız.

Windows 11 VMD ile uyumlu olsa da, sürücüyü yanlış kurulum medyası kullanıyorsanız tanımayabilir. Rufus ile bir kurulum medyası oluşturun, GPT ve UEFI seçeneklerini seçtiğinizden emin olun.

Ben bu sorunu yaşadığımda doğrudan Intel'in destek dokümanlarına bakmıştım. IRST sürücüsü ve güncel bir Windows kurulum medyası işinizi görecektir.

VMD özelliği çoğu zaman bireysel kullanıcılar için karmaşıklık yaratıyor. Eğer özel bir RAID konfigürasyonu kurmayacaksanız, AHCI modu ile devam edin. Yine de anakartın desteklediği özelliklere göz atmanızı öneririm.

Geri