Sorun şu: Görev Yöneticisi'nde toplamda 12-13 GB RAM kullanıldığını gösteriyor ancak tek tek programların kullandığı RAM miktarlarını topladığımda 8 GB civarında bir kullanım çıkıyor. Bu fark neden oluşuyor? Acaba eklediğim RAM modülüyle ilgili bir uyumsuzluk mu var, yoksa Windows 11'in bir optimizasyon özelliği mi devreye giriyor?
Sizce bu durum normal mi? Ya da herhangi bir RAM testi yaparak sorunu doğrulamam mümkün mü? Şimdiden teşekkür ederim!
Merhaba, bahsettiğiniz durum büyük olasılıkla Windows 11'in bellek yönetiminden kaynaklanıyor. Windows, kullanılmayan RAM'i tampon bellek (cache) olarak tutar. Bu da görev yöneticisinde kullanılan RAM miktarını artırabilir. RAM'inizin bir kısmı disk belleği veya sistem işlemleri için ayrılmış olabilir. Eğer performans sorunları yaşıyorsanız, bir RAM testi aracı (örneğin MemTest86) kullanarak modülleri kontrol edebilirsiniz.
Selamlar, eklediğiniz RAM modülüyle ilgili bir uyumluluk sorunu olabilir. Farklı kapasitelerdeki RAM modülleri (8GB + 16GB gibi) bazen Dual Channel yerine Single Channel modunda çalışabilir ve bu da performansı etkileyebilir. BIOS'a girip RAM modüllerinin hız ve kanal durumunu kontrol etmeyi deneyin. Ayrıca Lenovo'nun kendi sistem araçlarını kullanarak donanım uyumluluğunu doğrulamanız faydalı olur.
Merhaba, RAM kullanımı konusundaki farklılıklar genellikle işletim sisteminin bellek optimizasyon politikalarından kaynaklanır. Görev yöneticisi 'Önbelleğe Alınmış Bellek' kısmında bazı verileri tutar. Bu, kullanılabilir bellek miktarını azaltabilir gibi görünse de aslında performansı artırmak için yapılır. Task Manager yerine bir üçüncü parti uygulama (örneğin HWiNFO64) ile daha detaylı RAM kullanımını izleyebilirsiniz.
Benzer bir sorun yaşamıştım. RAM modüllerini farklı üreticilerden almıştım ve CL değerleri (CAS Latency) farklıydı. Bu da sistemin RAM'leri efektif kullanamamasına neden olmuştu. Sizde de böyle bir durum olabilir mi? RAM modüllerinin aynı marka ve model olması genellikle daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Bunu kontrol etmenizi öneririm.
RAM modüllerini takarken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu, slotların doğru yerleştirilmesidir. Lenovo LOQ'un anakart tasarımına göre RAM modüllerini doğru yerlere taktığınızdan emin olun. Örneğin, genelde aynı kapasitede olan RAM'ler belirli slotlara takılmalıdır. Kullanım kılavuzunu bir kontrol edin derim.