Windows 11 kullanıyorum ve ekrandaki yazılar net görünmüyor. Özellikle bazı uygulamalarda ve tarayıcılarda bulanıklık fark ediyorum. Yazılar biraz puslu ve okunması zor oluyor. Bu sorunun neden kaynaklandığını ve nasıl düzeltebileceğimi bilen var mı?
Denediğim bazı yöntemler:
Ekran çözünürlüğünü değiştirdim, ama fark etmedi.
ClearType ayarlarını açıp optimize ettim, biraz iyileşti ama tam çözülmedi.
Grafik sürücülerimi güncelledim, yine de sorun devam ediyor.
Bu sorunu tamamen nasıl çözebilirim? Yardımcı olabilir misiniz?
Bu sorunun temel nedeni Windows 11'in bazı yazılım ve ekran kartı sürümleri ile tam uyumlu olmamasından kaynaklanabilir. Alternatif olarak, Microsoft Edge veya Chrome’da ‘DirectWrite’ özelliğini kapatarak fark olup olmadığını test edebilirsin.
Bu sorun genellikle Windows'un ölçekleme ayarlarından kaynaklanıyor olabilir. Ayarlar > Sistem > Ekran > Ölçekleme bölümüne gidip ölçeklemeyi %100 veya %125 olarak ayarlamayı deneyebilirsin. Ayrıca, özel DPI ölçekleme faktörleri kullanıyorsan, varsayılana döndürmek işe yarayabilir.
Bulanık yazılar bazen uyumsuz uygulamalar nedeniyle de oluşabilir. Problem yaşadığın uygulamaya sağ tıklayıp 'Özellikler' > 'Uyumluluk' sekmesinden 'Yüksek DPI ayarlarını değiştir' seçeneğini aktif hale getirebilir ve 'Bu ayarları Windows yerine uygulama yönetsin' kutusunu işaretleyebilirsin.
ClearType ayarlarını açmışsın ama tam çözüm olmamış. Bunu detaylıca yapmak için şu yolu takip et: Çalıştır (Win + R) > cttune.exe yaz ve açılan ekrandan adımları dikkatlice tamamla. Bazen birkaç tekrar sonrası netleşme sağlanabiliyor.
Eğer harici bir monitör kullanıyorsan, monitörün kendi çözünürlüğü ve yenileme hızı ile Windows ayarlarının uyumlu olduğundan emin ol. Yanlış frekansta çalışıyorsa yazılar bulanık olabilir.
Bazı durumlarda Windows'un kendi varsayılan yazı tipleri ile ilgili sorun yaşanabiliyor. Segoe UI Variable adlı yazı tipi kullanıldığından, üçüncü parti bir yazı tipi yönetici ile değiştirip test edebilirsin.
Bu sorunu çözmek için Windows 11'de **Gelişmiş Ekran Ayarları**na gidip ekranın renk formatını RGB olarak değiştirebilirsin. Bazı monitörlerde yanlış format seçili olabiliyor ve bu da bulanık yazılara sebep olabiliyor.
Eğer Nvidia ekran kartın varsa, Nvidia Denetim Masası > 'Görüntü Ayarlarını Yapılandır' kısmına giderek 'Keskinlik' (Sharpening) ayarını artırmayı deneyebilirsin. Bazen bu yöntem yazıları daha net hale getiriyor.
Eğer AMD ekran kartı kullanıyorsan, AMD Radeon Software içindeki 'Keskinlik' (Image Sharpening) özelliğini aktif hale getir. Bazı kullanıcılar bu yöntemin bulanıklık sorununu düzelttiğini söylüyor.
Windows'un ölçekleme ayarlarını düzelttikten sonra bir de Görsel Efektler ayarlarını gözden geçir. 'Ayarlar > Erişilebilirlik > Görsel Efektler' kısmında 'Şeffaflık Efektleri'ni kapatarak daha keskin bir görüntü elde edebilirsin.
Bazen Intel grafik sürücülerinde bulanıklık sorununa neden olan bir ayar var. Intel Graphics Command Center uygulamasını aç ve 'Görüntü Keskinliği' (Sharpening) özelliğini artırmayı dene.
Bunu tam olarak çözmek için şu yolu izle: Ayarlar > Sistem > Gelişmiş Görüntü Ayarları bölümünden ekranın yenileme hızını kontrol et. Bazen düşük yenileme hızları da yazıları bulanık gösteriyor.
Bu sorunun temel nedeni Windows 11'in bazı yazılım ve ekran kartı sürümleri ile tam uyumlu olmamasından kaynaklanabilir. Alternatif olarak, Microsoft Edge veya Chrome’da ‘DirectWrite’ özelliğini kapatarak fark olup olmadığını test edebilirsin.
Eğer GDI ölçeklemesi kullanan eski bir programda bulanık yazılar görüyorsan, Windows'un yüksek DPI ayarlarını zorla seçeneğini aktifleştir. Bu, eski uygulamalarda netliği artırabilir.
Monitör bağlantını kontrol et. Eğer HDMI yerine DisplayPort kullanma şansın varsa dene. Bazı HDMI kabloları düşük bant genişliğine sahip olabilir ve bulanık yazılara sebep olabilir.
Son çare olarak, Windows 11’in **Gelişmiş Başlangıç Seçenekleri**nden ‘Onarım’ işlemini yapabilirsin. Bozuk veya eksik sistem dosyaları bazen böyle sorunlara neden olabilir.