Bilgisayarımda bir yazılım yüklemeye çalışıyorum ancak "Yönetici izni gerekiyor" hatası alıyorum. Mevcut hesabımın yönetici olduğunu sanıyordum ama bazı işlemleri yaparken yetkim olmadığını fark ettim. Daha önce bu tür bir sorun yaşamamıştım.
Araştırdığım kadarıyla aşağıdaki adımları denemem gerekiyor gibi görünüyor:
1. Yerel bir yönetici hesabı oluşturmak.
2. Mevcut kullanıcı hesabını yönetici yetkileriyle yükseltmek.
3. Komut İstemi (CMD) üzerinden yönetici haklarını aktif hale getirmek.
Bu işlemleri doğru bir şekilde nasıl yapabileceğim konusunda bilgisi olan var mı? Özellikle Windows 11'de bu süreç değişti mi? Tecrübelerinizi ve tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Teşekkürler!
Denetim Masası > Kullanıcı Hesapları > Hesap Türünü Değiştir yolunu izleyerek mevcut hesabınızı yönetici olarak değiştirebilirsiniz. Ancak bunu yaparken bir yönetici hesabına ihtiyaç duyabilirsiniz.
Komut İstemi (CMD) üzerinde şu komutu deneyin: `net user administrator /active:yes`. Bu işlem gizli yönetici hesabını aktif hale getirir. Daha sonra bu hesap üzerinden gerekli yetkileri verebilirsiniz.
Eğer sistemde başka bir yönetici hesabı yoksa güvenli modda başlatıp Komut İstemi üzerinden yönetici haklarını etkinleştirebilirsiniz. Ancak dikkatli olun, yanlış bir işlem sistemi bozabilir.
Yönetici hesabınız olduğu halde sorun yaşıyorsanız, kullanıcı profiliniz zarar görmüş olabilir. Yeni bir yönetici hesabı oluşturup işlemleri buradan yapmayı deneyin.
Windows 11'de UAC (Kullanıcı Hesabı Denetimi) ayarlarını kontrol edin. Ayarlar > Hesaplar > Aile ve diğer kullanıcılar kısmından hesap yetkilerini değiştirebilirsiniz.
Bir hata mesajı alıyorsanız, mesajın tam metnini paylaşın. Hatanın sebebine göre farklı bir yol izlemek gerekebilir. Örneğin, dosya izinlerini kontrol edin.
Güvenli Mod ile başlatıp 'Administrator' hesabını aktif hale getirdikten sonra mevcut hesabınıza tam yetki verebilirsiniz. Ayrıca hesap şifresini sıfırlamayı da deneyebilirsiniz.
Windows 11'de 'Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Kurtarma' yolunu izleyerek sıfırlama yapmadan yöneticilik haklarını düzeltebilirsiniz. Bu işlem bazen problemi çözüyor.
Eğer CMD kullanmak istemiyorsanız, PowerShell üzerinden `Enable-LocalAdminAccount` komutunu deneyebilirsiniz. Bu, yöneticilik sorunlarını çözmede etkili bir yöntemdir.
Hesap ayarlarında değişiklik yapmak için yönetici yetkiniz yoksa, sistemde gizli 'Administrator' hesabını aktif etmek en kolay yol olabilir. Ancak bu hesabı kullanmayı bitirdikten sonra tekrar devre dışı bırakmayı unutmayın.
Denetim Masası yerine Windows Ayarları > Hesaplar > Aile ve Diğer Kullanıcılar kısmından yeni bir yönetici hesabı eklemeyi deneyebilirsiniz. Buradan yerel bir hesap oluşturup tam yetki verebilirsiniz.