Yakın zamanda Windows 10'dan Windows 11'e geçmeyi planlıyorum. Ancak, kişisel dosyalarımı, program ayarlarımı ve diğer önemli verilerimi sorunsuz bir şekilde nasıl aktaracağım konusunda emin değilim. Windows Geçiş Aracı gibi araçları kullanmam gerektiğini duydum, ama bu süreçte herhangi bir veri kaybı yaşanır mı?
Ayrıca, harici bir disk veya bulut depolama kullanarak manuel aktarma yapmak daha güvenilir mi olur? Sizce hangi yöntem daha hızlı ve güvenli olur? Bu konuda tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Windows Geçiş Aracı genelde oldukça etkili bir yöntemdir, özellikle belgeler, fotoğraflar ve temel ayarların aktarımında. Ancak bazı durumlarda program ayarları ve yüklü yazılımlar taşınamayabilir. Harici bir diskle manuel yedekleme yapmak, özellikle kritik dosyalar için iyi bir ek güvenlik önlemi olabilir. Her iki yöntemi birden kullanmak, veri kaybı riskini minimuma indirecektir.
Ben de geçen ay Windows 11'e geçiş yaptım. Tavsiyem, bulut depolama kullanarak yedekleme yapman olur. Örneğin, OneDrive veya Google Drive ile belgelerini ve fotoğraflarını kolayca taşıyabilirsin. Aynı zamanda yedeklerini harici bir disk üzerinde tutmayı da ihmal etme. Böylece hem online hem offline bir yedeğin olur. Programları yeniden yüklemek yerine, taşınabilir sürüm varsa bu seçeneği değerlendirebilirsin.
Eğer dosyaların çok büyük değilse, OneDrive gibi bir hizmet kullanmak sana zaman kazandırır. Ancak programları ve ayarlarını taşımak için belki de temiz bir kurulum yapmayı düşünebilirsin. Temiz kurulum, sistem performansını artırır ve gereksiz dosyaları temizler. Önemli bir not: Geçmeden önce tüm sürücülerin Windows 11 ile uyumlu olduğundan emin ol.
Eğer hızlı bir çözüm arıyorsan, Windows Geçiş Aracı oldukça kolaydır. Ancak profesyonel bir yöntem olarak, EaseUS Todo PCTrans gibi üçüncü parti yazılımlar da oldukça faydalıdır. Bu tür araçlar, program ayarlarını bile taşıyabilir. Tabii ki, tüm önemli dosyalarını bir harici diske yedeklemen gerektiğini unutma. Aktarım sonrasında Windows 11'de eksik bir şey olup olmadığını kontrol etmeyi ihmal etme.
Ben harici bir SSD kullanarak dosyalarımı manuel olarak aktarmıştım. Avantajı, aktarımın tamamen senin kontrolünde olması. Dezavantajı ise biraz zaman alması. Windows Geçiş Aracı ise daha az çaba gerektiriyor, ancak mutlaka iki kez kontrol etmelisin, çünkü bazen tüm dosyalar taşınamayabiliyor.