Son zamanlarda bilgisayarımı açtığımda Windows görev çubuğundaki sembollerin (Wi-Fi, ses, pil vb.) sürekli yanıp söndüğünü fark ettim. Bu durum bazen birkaç saniye içinde düzeliyor, bazen ise uzun süre devam ediyor. Özellikle Windows 11 kullanıyorum ve güncellemelerim de güncel durumda.
Bu sorunu yaşayan başka biri var mı? Sizce neden olabilir ve nasıl çözebiliriz? Sistem performansını veya kullanım deneyimini etkileyen bir sorun olup olmadığını merak ediyorum.
Denediğim bazı çözümler:
SFC ve DISM taramaları yaptım (sorun çözülmedi)
Windows güncellemelerini kontrol ettim (güncel)
Görev çubuğu simgelerini gizleyip tekrar açtım
GPU ve sürücülerimi güncelledim
Ancak sorun devam ediyor. Bu konuda fikirleri olan var mı?
Bu tür bir sorun genellikle Windows Gezgini'nin (Explorer.exe) çökmesi veya yenilenmesi nedeniyle olur. Görev Yöneticisi'ni açıp 'Windows Gezgini'ni yeniden başlatmayı deneyebilirsin.
Arka planda çalışan bir üçüncü taraf yazılım bu soruna neden olabilir. Temiz bir ön yükleme yaparak (clean boot) sorunun yazılımdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını test edebilirsin.
Bazı Windows 11 kullanıcıları bu sorunun eski veya uyumsuz sürücüler nedeniyle oluştuğunu belirtiyor. Tüm sürücülerini özellikle ekran kartı ve chipset sürücülerini güncellediğinden emin olmalısın.
Bir olay günlüğü kontrolü yaparak hangi hata kodlarının ve mesajlarının göründüğünü inceleyebilirsin. 'Event Viewer' üzerinden bunu kontrol etmek faydalı olabilir.
Bazı durumlarda görev çubuğundaki simgelerin yanıp sönmesi Windows'un donanım hızlandırmasını kullanmasıyla alakalı olabilir. Grafik ayarlarından donanım hızlandırmasını devre dışı bırakıp test edebilirsin.
Windows’un güvenli modda açılıp açılmadığını test ettin mi? Güvenli modda da aynı sorun devam ediyorsa, sistem dosyalarından biri hasar görmüş olabilir.
Sistemde bir zararlı yazılım olup olmadığını kontrol etmek iyi bir fikir olabilir. Microsoft Defender veya başka bir antivirüs ile detaylı bir tarama yapmanı öneririm.
Ben bu sorunu Windows kayıt defterini düzenleyerek çözmüştüm. 'HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced' yoluna giderek 'EnableXamlStartMenu' değerini değiştirmeyi deneyebilirsin.
Başlangıçta çalışan programlardan biri görev çubuğundaki simgeleri etkiliyor olabilir. Görev Yöneticisi'nden başlangıç programlarını kontrol etmeni öneririm.
Bazı kullanıcılar bu sorunu yeni bir kullanıcı hesabı oluşturarak çözdüklerini belirtiyorlar. Yeni bir Windows profili açıp test etmeyi deneyebilirsin.
Regedit ayarlarına müdahale etmek riskli olabilir, ancak bir sistem geri yükleme noktası oluşturduktan sonra deneyebilirsin. Windows kayıt defterinde görev çubuğu ile ilgili ayarlarda bir değişiklik olabilir.
Bazı eski yazılımlar görev çubuğu simgeleriyle uyumsuzluk yaratabiliyor. Hangi yazılımın bu duruma sebep olduğunu anlamak için görev çubuğundaki simgelerin hangilerinin kaybolup tekrar geldiğini takip edebilirsin.