X870 Anakartta DOCP Profili Çalışmıyor?

Cihan

GadgetEfsanesi
Merhaba, X870 anakart kullanıyorum ve DOCP profilini etkinleştirdiğimde sistem ya açılmıyor ya da kararsız çalışıyor. BIOS güncel. Sorun RAM uyumluluğundan mı kaynaklanıyor, yoksa başka bir ayar mı gözden kaçırıyorum? Yardımcı olabilir misiniz?

Çözüm
Merhaba, öncelikle anakart üreticisinin web sitesinden RAM QVL (Qualified Vendor List) listesini kontrol ederek kullandığınız RAM'in uyumlu olup olmadığını kontrol edin. Eğer uyumluysa, DOCP etkinleştirdikten sonra voltaj değerlerini manuel olarak ayarlamayı deneyin. Genelde RAM voltajını 1.35V'ye sabitlemek işe yarayabiliyor.
Merhaba, öncelikle anakart üreticisinin web sitesinden RAM QVL (Qualified Vendor List) listesini kontrol ederek kullandığınız RAM'in uyumlu olup olmadığını kontrol edin. Eğer uyumluysa, DOCP etkinleştirdikten sonra voltaj değerlerini manuel olarak ayarlamayı deneyin. Genelde RAM voltajını 1.35V'ye sabitlemek işe yarayabiliyor.

Çözüm
Benzer bir sorun yaşamıştım. BIOS'ta 'Gear Down Mode' ve 'Power Down Mode' ayarlarını kapatmayı deneyin. Ayrıca RAM frekansını DOCP profiline göre değil, elle biraz düşürerek (örneğin 3200MHz yerine 3000MHz) denemenizi öneririm.

Eğer sorun devam ediyorsa BIOS'u fabrika ayarlarına döndürüp ardından sadece DOCP'yi etkinleştirerek test edin. Ayrıca kullandığınız güç kaynağının yeterli kapasitede olduğundan emin olun. RAM'lere yeterli enerji gitmediğinde bu tip kararsızlıklar yaşanabiliyor.

Merhaba, aynı anakartta sorun yaşamıştım. Çözümü BIOS'taki 'Memory Retry Count' ayarını artırarak buldum. Varsayılan olarak 1 veya 3'tür, bunu 5 veya 7 olarak değiştirmeyi deneyin. Sorun düzelebilir.

RAM slotlarının tozlanmış veya kirlenmiş olabileceğini düşündünüz mü? RAM'leri çıkarıp slotları temizleyerek tekrar takmayı deneyin. Bu tarz fiziksel sorunlar da kararsızlık yaratabilir.

Yeni Konular

Geri