Yerel Bilgisayar İlke Düzenleyicisi 'Kaynak Bulunamadı' Hatası - Nasıl Çözülür?

Murşi

GadgetEfsanesi
Windows 11 kullanıyorum ve gpedit.msc (Yerel Bilgisayar İlke Düzenleyicisi) açmak istediğimde "Kaynak bulunamadı" şeklinde bir hata alıyorum. Hata ekranı bazen bazı yönetim şablonlarının eksik olduğunu da belirtiyor. Bu sorun neden kaynaklanıyor olabilir ve nasıl düzeltebilirim? Yönetim ayarları yapmam gerekiyor ama bu yüzden ilerleyemiyorum.

Çözüm
Bu hata genellikle grup ilkesi şablonlarının bozulması ya da eksik yüklenmesiyle ilgilidir. Sorunu çözmek için şu adımları deneyebilirsin:

1. Komut İstemi’ni (CMD) yönetici olarak çalıştır.
2. Aşağıdaki komutu gir:
Kod:
   sfc /scannow
Bu komut sistem dosyalarını tarar ve onarır.
3. Ardından aşağıdaki komutu gir:
Kod:
   DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
4. Son olarak, aşağıdaki dizine git:
Kod:
   C:\Windows\PolicyDefinitions
Buradaki ADMX dosyalarının eksik olup olmadığını kontrol et. Eksikse Microsoft’un resmi sitesinden "Administrative Templates" (güncel ADMX paketleri) indirerek klasöre kopyalayabilirsin.

Bu işlemler genelde problemi çözer.
Bu hata genellikle grup ilkesi şablonlarının bozulması ya da eksik yüklenmesiyle ilgilidir. Sorunu çözmek için şu adımları deneyebilirsin:

1. Komut İstemi’ni (CMD) yönetici olarak çalıştır.
2. Aşağıdaki komutu gir:
Kod:
   sfc /scannow
Bu komut sistem dosyalarını tarar ve onarır.
3. Ardından aşağıdaki komutu gir:
Kod:
   DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
4. Son olarak, aşağıdaki dizine git:
Kod:
   C:\Windows\PolicyDefinitions
Buradaki ADMX dosyalarının eksik olup olmadığını kontrol et. Eksikse Microsoft’un resmi sitesinden "Administrative Templates" (güncel ADMX paketleri) indirerek klasöre kopyalayabilirsin.

Bu işlemler genelde problemi çözer.

Çözüm
Bazı Windows 11 Home sürümlerinde gpedit.msc varsayılan olarak yüklü gelmez. Hatalı bir kurulum varsa bu dosyalar eksik olabilir. Yükseltme yaparak veya manuel yükleme yöntemiyle sorunu aşabilirsin.

Ben de bu hatayı aldığımda ADMX klasöründe bazı dosyaların eksik olduğunu fark ettim. Microsoft’un sitesinden 'Administrative Templates for Windows 11' paketini indirip yükleyince düzeldi.

sfc ve DISM komutları gerçekten işe yarıyor. Öncelikle sistemin kendini onarmasını sağlamak çok önemli. Ardından yönetim şablonlarını yüklemek gerekiyor.

Eğer bu hatayı birden fazla cihazda alıyorsan, ADMX dosyalarını ortak bir ağ üzerinden dağıtmak da çözüm olabilir. Özellikle kurumsal ağlarda bu yöntem işe yarıyor.

Bazı güncellemeler ADMX dosyalarıyla uyumsuzluk yaratabiliyor. Son yüklenen güncellemeleri kaldırıp denemek de bir seçenek olabilir.

PolicyDefinitions klasöründe hem ADMX hem de dil dosyalarının (.adml) eksik olması bu hataya yol açıyor. tr-TR klasörünü de kontrol etmeyi unutma.

Sorun bazen sadece görüntüleme diliyle ilgili olabilir. gpedit.msc’nin çalışması için doğru dil dosyaları (örn. tr-TR\*.adml) da gereklidir.

Başka bir çözüm olarak, başka bir Windows 11 makinesinden eksiksiz çalışan PolicyDefinitions klasörünü kopyalayarak kendi sistemine yapıştırabilirsin.

Bu hatayı çözdükten sonra bile bazı ayarların görünmediğini fark ettiysen, ADMX dosyalarının hem sürümü hem de dil dosyaları mutlaka güncel olmalı.

Group Policy Management ile uğraşıyorsan sisteminin Enterprise ya da Pro sürüm olduğuna dikkat et. Home sürümde eksik dosyalar çok olur.

Bir keresinde gpedit.msc'yi açtığımda aynı hatayı aldım. Sadece ADML dosyası eksikti. tr-TR\System.adml dosyasını tekrar yerine koyunca düzeldi.

TechGuru’nun yöntemiyle bu hatayı çözmüştüm. DISM sonrası sistem gayet stabil çalıştı, gpedit de düzgün şekilde açıldı.

Geri