6000MHz RAM'ler EXPO açılınca sistem açılmıyor

Cihan

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Yeni bir sistem topladım ve 6000MHz hızında RAM'ler kullanıyorum. Ancak, BIOS'ta EXPO profilini aktif ettiğimde sistem açılmıyor. Bilgisayarın güç döngüsüne girdiğini fark ettim. Standart ayarlarda sorun yok ancak EXPO'yu aktif etmek istiyorum.

Bu sorunun çözümü için neler yapabilirim? BIOS ayarlarından veya başka bir yöntemle bu sorunu nasıl düzeltebilirim?

Çözüm
Bu sorun genelde EXPO profillerinin tüm anakartlarda varsayılan şekilde uyumlu çalışmamasından kaynaklanıyor. Öncelikle "Load Line Calibration" ayarlarını kontrol edin ve AUTO yerine Medium seviyesine çekin. Bu genelde sorunu çözer.
EXPO profili açıldığında sistem kararsız hale gelebiliyorsa, ilk olarak anakartınızın RAM desteğini kontrol edin. QVL (Qualified Vendor List) üzerinde RAM'lerinizin tam desteklendiğinden emin olun. Ayrıca BIOS'unuz güncel mi? Güncelleme yaparak stabiliteyi artırabilirsiniz.

Bazı durumlarda yüksek frekanslı RAM'ler için SOC voltajını manuel olarak artırmak gerekebilir. SOC voltajını çok hafif artırarak deneyin (örneğin, 1.15-1.2V). Bu ayar genellikle stabilite sağlar.

Bu sorun genelde EXPO profillerinin tüm anakartlarda varsayılan şekilde uyumlu çalışmamasından kaynaklanıyor. Öncelikle "Load Line Calibration" ayarlarını kontrol edin ve AUTO yerine Medium seviyesine çekin. Bu genelde sorunu çözer.

Çözüm
Xanadu'nun dediğine ek olarak, BIOS'ta EXPO'yu açtıktan sonra manuel olarak RAM voltajını biraz artırmayı deneyebilirsiniz. 1.35V yerine 1.38V gibi bir değer stabilite sağlayabilir.

EXPO aktif olduğunda RAM'lerin tam desteklenip desteklenmediğini kontrol edin. Eğer değilse, manuel hız ayarları yaparak 6000MHz yerine 5800MHz'de deneyebilirsiniz.

Yeni Konular

Geri