9800X3D Overclock ve Undervolt ile DDR5 Timing Ayarları Nasıl Olmalı?

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Merhaba, yeni bir 9800X3D işlemci sistemi kurdum ve DDR5 bellekler kullanıyorum. İşlemciyi hem overclock hem de undervolt yapmak istiyorum. Bu süreçte DDR5 RAM'lerin timing ayarlarını nasıl optimize edebilirim? Hangi CL değerleri ve voltaj aralıklarını hedeflemeliyim? Deneyimleriniz ve önerileriniz benim için çok kıymetli. Şimdiden teşekkürler!

Çözüm
9800X3D için ideal undervolt genellikle -30mV civarında oluyor. DDR5 RAM'lerde CL değerleri ise genelde 36-38 aralığında olmalı. Fakat bu, kullandığınız RAM'in modeline göre değişebilir. Benchmark sonuçlarını kontrol etmeyi unutmayın.
9800X3D için ideal undervolt genellikle -30mV civarında oluyor. DDR5 RAM'lerde CL değerleri ise genelde 36-38 aralığında olmalı. Fakat bu, kullandığınız RAM'in modeline göre değişebilir. Benchmark sonuçlarını kontrol etmeyi unutmayın.

Çözüm
Overclock yaparken işlemcinin kararlılığını kontrol etmek için Prime95 gibi stres testlerini kullanmanızı öneririm. DDR5 RAM'ler için XMP profilini baz alarak manuel ayar yapabilirsiniz.

CL değeri kadar voltaj dengesine de dikkat etmelisiniz. DDR5 için 1.25V genelde yeterli oluyor. Ancak yüksek hızlara çıkıyorsanız, 1.35V gibi değerlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

9900 serisi ile karşılaştırıldığında 9800X3D'nin bellek denetleyicisi daha iyi performans gösteriyor. Bu yüzden CL ayarlarını biraz daha agresif yapabilirsiniz.

Deneyimlerinizi paylaşırken kullandığınız anakart modeli ve BIOS sürümünü de belirtirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz.

Yeni Konular

Geri