AMD 7900X3D İşlemcimde Sadece 6 Çekirdek Görünüyor: Çözüm?

Xanadu

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Sistemimde AMD Ryzen 9 7900X3D işlemci kullanıyorum. Ancak Task Manager ve bazı diğer yazılımlarda sadece 6 çekirdek aktif görünüyor. Bu işlemci bildiğim kadarıyla 12 çekirdek ve 24 iş parçacığına sahip. Neden böyle bir sorunla karşılaşıyorum, bir ayar eksikliği mi var yoksa donanımsal bir problem olabilir mi?

Denediğim Çözümler:
- BIOS güncellemesi yaptım.
- Windows güncellemelerini kontrol ettim ve hepsi yüklü.
- Çekirdeklerin tamamını aktif etmek için "msconfig" üzerinden ayar yaptım, ancak sonuç değişmedi.

Sistem Özellikleri:
- Anakart: ASUS ROG STRIX X670E-F Gaming
- RAM: 32GB DDR5 6000MHz
- GPU: RTX 4070
- PSU: Corsair RM850x 850W

Bu sorunu çözmek için ne yapabilirim? Daha önce bu tarz bir problemle karşılaşan var mı? Yardımlarınızı bekliyorum.

Merhaba, BIOS ayarlarından SMT (Simultaneous Multithreading) özelliğinin aktif olduğundan emin ol. Bazı anakartlarda bu ayar kapalı olabiliyor ve çekirdekler eksik görünebilir.

Aynı sorunla karşılaşmıştım, BIOS’ta yanlış bir profil seçilmişti. İşlemci yapılandırmasını kontrol edip varsayılan ayarlara döndürmeyi deneyebilirsin.

Merhaba, anakartın QVL listesini kontrol ettin mi? RAM uyumsuzluğu bazen böyle sorunlara yol açabiliyor. RAM hızını biraz düşürerek test edebilirsin.

Bu tür bir sorun genelde BIOS ayarlarından kaynaklanır. Ayrıca işlemcinin tam oturmuş olduğundan ve pinlerde bir sorun olmadığından emin ol.

Windows’un güç planını kontrol ettin mi? "Yüksek Performans" modunda çalıştırmayı dene. Ayrıca işlemci çekirdeklerini sınırlayan bir üçüncü parti yazılım kullanıyor olabilir misin?

BIOS’ta "Core Performance Boost" veya "PBO" gibi özelliklerin kapalı olup olmadığını kontrol et. Bu ayarlar bazen çekirdeklerin tam kapasiteyle çalışmasını engelleyebilir.

AMD’nin resmi çipset sürücülerini yüklediğinden emin ol. Anakart sürücülerinin eksik olması bu tür sorunlara yol açabiliyor.

SMT ayarının aktif olduğundan eminsen ve sorun devam ediyorsa, işlemciyi başka bir sistemde test etmeyi deneyebilirsin. Sorun işlemci kaynaklı olabilir.

Windows yeniden kurulumu yapmayı düşünebilirsin. Bazen işletim sistemi ile ilgili bir hata çekirdeklerin tamamını görmeyi engelleyebilir.

Merhaba, anakartın en güncel BIOS sürümüne sahip olduğundan emin ol. Eski BIOS sürümleri, 7900X3D gibi yeni işlemcilerde sorun çıkarabiliyor.

"Device Manager" üzerinden işlemciyi kaldırıp yeniden başlatmayı deneyebilirsin. Windows bazen işlemciyi yanlış tanıyabiliyor.

Merhaba, bir benchmark yazılımı ile işlemcinin tam yük altında nasıl davrandığını test ettin mi? Çekirdeklerin tam kapasiteyle çalışıp çalışmadığını bu şekilde anlayabilirsin.

Yeni Konular

Geri