AMD Turbo Game Mode Nasıl Açılır?

TechGuru

Administrator
Yönetici
Arkadaşlar, AMD işlemci kullanıyorum ve son güncellemeden sonra oyunlarda performans düşüşü fark ettim. Biraz araştırdım ve "Turbo Game Mode" diye bir özellik olduğunu öğrendim. Ancak bu özelliği nasıl aktif hale getireceğimi bulamıyorum. BIOS ayarlarında mı etkinleştiriliyor yoksa AMD'nin özel bir yazılımı mı var? Bu modu açarak oyun performansımı artırabilir miyim? Detaylı bir şekilde yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler!

Turbo Game Mode genellikle AMD Ryzen Master yazılımı üzerinden kontrol ediliyor. Yazılımı indirip yükledikten sonra Performance kısmında ilgili seçeneği bulabilirsiniz. Ancak BIOS üzerinden de kontrol etmeniz gerekebilir.

Bu özellik bazı anakartlarda BIOS'tan açılıyor. Anakartınızın kullanım kılavuzunda Turbo veya Performance Boost gibi bir ayar olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca anakart modelinizi de paylaşırsanız daha net yardımcı olabiliriz.

Ben de AMD işlemci kullanıyorum. Turbo Game Mode, genelde oyun sırasında CPU performansını artırmak için tasarlanmış bir özellik. BIOS ayarlarında "Precision Boost" ya da "Game Mode" gibi seçeneklere bakın. Anakartınızın BIOS sürümünün güncel olduğundan emin olun.

Eğer anakartınızın BIOS’unda bu özellik yoksa, AMD'nin resmi sitesinden Ryzen Master yazılımını indirip kurarak buradan yönetim sağlayabilirsiniz. Ryzen Master oldukça kullanıcı dostu bir arayüz sunuyor.

Turbo Game Mode kullanırken dikkatli olun, çünkü bu tür ayarlar işlemcinizin sıcaklığını artırabilir. İyi bir soğutma sistemi kullanıyorsanız sorun olmaz. Hangi işlemciyi kullandığınızı da yazarsanız daha spesifik önerilerde bulunabiliriz.

Anakartınızın markası ve modeli çok önemli. Örneğin, ASUS ve MSI anakartlarda bu tür modlar farklı şekilde etkinleştiriliyor. BIOS'tan açamazsanız, anakart yazılımını kontrol etmenizi öneririm.

Bir önceki BIOS güncellemesinden sonra bazı Turbo modlarının otomatik olarak devre dışı kaldığını duydum. BIOS’a girip "Performance Mode" ayarını aktif hale getirmeyi deneyin. Ayrıca Ryzen Master yazılımını unutmayın.

Bu modu etkinleştirirken işlemcinizin maksimum turbo frekans değerlerini kontrol edin. Bu değerler doğru çalışmıyorsa modun etkin bir faydası olmaz. BIOS güncellemelerini de mutlaka yapın.

Bazı durumlarda bu mod, oyunlarda FPS artışı sağlasa da sıcaklık sorunları yaratabilir. Kasanızın hava akışını kontrol edin ve kaliteli bir termal macun kullandığınızdan emin olun.

Ryzen Master üzerinden Game Mode’u açtığınızda sistemin diğer uygulamalardaki performansı biraz düşebilir. Bu yüzden oyun oynamadığınız zamanlarda modu kapatmayı unutmayın.

BIOS'ta "CPB (Core Performance Boost)" diye bir ayar var mı? Bu özelliği etkinleştirerek Turbo modunu dolaylı olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca anakart üreticinizin yazılımlarını inceleyin.

Oyun performansını artırmak istiyorsanız, sadece Turbo Game Mode’a odaklanmayın. RAM frekanslarını optimize etmek ve grafik kartı sürücülerini güncellemek de performansa ciddi katkı sağlar.

Yeni Konular

Geri