Arduino Uno Klon’a Kod Yükleme?

Cihan

GadgetEfsanesi
Merhaba, Arduino Uno klon bir kart satın aldım ve kod yüklemek istediğimde bazı sorunlarla karşılaştım. Orijinal Arduino IDE kullanıyorum, ancak kartı tanıtmakta güçlük çekiyorum. Klon Arduino’ya kod yüklemek için hangi adımları izlemeliyim? Özellikle, doğru sürücüler, bootloader ile ilgili detaylar veya USB CH340/CP2102 yongası olan kartlarla ilgili püf noktalarını paylaşabilir misiniz? Yardımcı olursanız çok sevinirim!

Çözüm
Klon kartlarda en sık karşılaşılan sorun, CH340/CH341 sürücülerinin yüklenmemiş olmasıdır. Sürücüleri yükledikten sonra hala bağlanamıyorsanız, kartın bootloader’ını kontrol etmeniz gerekebilir. Bootloader yüklemek için bir USBasp programlayıcı veya başka bir Arduino kullanabilirsiniz.
Arduino klon kartlar genellikle CH340 veya CP2102 yongası kullanır. Öncelikle bu yongalar için doğru sürücüyü indirip yüklemelisiniz. Sürücüleri yükledikten sonra IDE içinde uygun COM portunu seçtiğinizden emin olun.

Arduino IDE’de kart olarak 'Arduino/Genuino Uno' seçili olduğundan emin olun. Eğer sorun devam ediyorsa, bootloader yüklenmesi gerekebilir. Bunun için bir başka Arduino kullanarak ISP programlama yapabilirsiniz.

Klon kartlarda en sık karşılaşılan sorun, CH340/CH341 sürücülerinin yüklenmemiş olmasıdır. Sürücüleri yükledikten sonra hala bağlanamıyorsanız, kartın bootloader’ını kontrol etmeniz gerekebilir. Bootloader yüklemek için bir USBasp programlayıcı veya başka bir Arduino kullanabilirsiniz.

Çözüm
Cenqiz’in dediği gibi, sürücü ve bootloader sorunları bu tür kartlarda yaygındır. Eğer elinizde başka bir Arduino yoksa, USBasp veya benzeri bir programlayıcı kullanarak bootloader’ı sıfırlayabilirsiniz.

Klon kartlarda CH340 sürücülerinin güncel olup olmadığını kontrol edin. Sürücü güncelse ve hala çalışmıyorsa, USB kablonuzu değiştirmeyi deneyin; bazen kablo da sorun çıkarabiliyor.

Kartın üzerindeki LED yanıp sönüyorsa, bootloader genellikle sağlıklıdır. Eğer yanmıyorsa, bir başka Arduino ile 'Arduino as ISP' kullanarak bootloader yükleyebilirsiniz.

CH340/CP2102 çipli kartlarda sürücü kurulumunun ardından bilgisayarınızı yeniden başlatmayı unutmayın. Ayrıca Arduino IDE’nin en güncel sürümünü kullandığınızdan emin olun.

Eğer kartı tanıtamıyorsanız, 'Baud Rate' ayarını kontrol edin. Yanlış bir hız ayarı, kartla iletişimi engelleyebilir. Genellikle 9600 kullanılır.

Bağlantı sırasında Arduino IDE’nin 'Tools -> Port' seçeneğinden doğru portu seçtiğinizden emin olun. Bazı sistemlerde bu port yanlış atanabiliyor.

Arduino IDE'de hata mesajlarını kontrol edin. 'avrdude' ile ilgili bir hata alıyorsanız, bu genellikle bootloader ya da sürücü sorununa işaret eder.

Sorunu çözemezseniz, başka bir bilgisayarda kartınızı test etmeyi deneyin. Bu, sorunların bilgisayardan mı yoksa karttan mı kaynaklandığını anlamanızı sağlar.

Eğer USB üzerinden hala bağlanamıyorsanız, UART bağlantı noktalarını test etmek için bir FTDI adaptör kullanmayı deneyebilirsiniz.

Yeni Konular

Geri