ASUS TUF Laptopta Macun Yenileme Sonrası FPS Düşmesi Neden Olur?

Casper

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar, ASUS TUF serisi bir laptop kullanıyorum ve geçen gün cihazımın termal macununu yeniledim. Ancak, yenileme işleminden sonra oyunlarda ciddi bir FPS düşüşü yaşamaya başladım. Önceden sorunsuz çalışan oyunlarda bile performans kaybı var. Bu durumun sebebi ne olabilir? Çözüm önerilerinizi bekliyorum.

Termal macun uygulamasında macunun miktarını fazla kaçırmış olabilirsiniz. Bu durumda macun, ısıyı etkin bir şekilde iletmek yerine engelleyebilir. Ayrıca, işlemci ve GPU arasındaki temasın tam olduğundan emin olun.

Termal macun sürerken heatsinkin doğru şekilde yerine oturduğundan emin misiniz? Heatsink tam oturmazsa işlemci düzgün soğutulmaz ve bu da performans sorunlarına yol açabilir.

FPS düşüşünün sebebi fanların tozlanmış olması olabilir. Macun yenileme sırasında fanları da temizlemediyseniz, bu durum soğutma performansını düşürebilir.

BIOS ayarlarını kontrol ettiniz mi? Termal macun değişiminden sonra bazı laptoplarda performans modları değişebiliyor. BIOS'tan işlemci hız yönetimini kontrol etmenizi öneririm.

Macun değişimi sırasında anakartta veya kablolarda bir hasar oluşmuş olabilir. Özellikle güç kablolarının doğru şekilde bağlı olduğundan emin olun.

Oyunlarda FPS düşüşü yaşıyorsanız, macun değişiminden sonra işlemci veya GPU’nun ısınma seviyesini takip etmenizi öneririm. Isı sensörlerini kontrol edin, aşırı ısınma varsa sorun burada olabilir.

Termal macun değişimi sırasında eski macunu tam olarak temizlediğinizden emin olun. Kalıntılar kaldıysa, bu da ısı iletimi sorunlarına yol açabilir.

Macun yenilemeden sonra kullanılan macunun kalitesine dikkat etmek lazım. Düşük kaliteli bir termal macun ısı iletimi konusunda yetersiz kalabilir.

FPS düşüşünün yazılımsal bir sorun olabileceğini unutmayın. Macun değişiminden sonra Windows güç ayarlarını kontrol edin ve performans modunu seçin.

En iyi ihtimalle, laptopunuzu macun değişiminden sonra stres testine sokmalısınız. İşlemci ve GPU sıcaklıklarını izlemek sorun tespiti için faydalı olur.

Performans kaybının kaynağı, macun sürerken heatsink yüzeyinde çizikler oluşmuş olabilir. Bu da ısı iletimini etkileyebilir. Heatsinki dikkatle kontrol edin.

Bana göre en muhtemel sebep, macun değişiminden sonra heatsink vidalarını yanlış sıktığınız için olabilir. Vida sırasına ve baskısına dikkat edin.

Çözüm
Geri