Bilgisayar Açılınca GRUB Menüsü Gelmiyor?

Casper

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Bilgisayarımı açtığımda GRUB menüsü gelmiyor ve direkt olarak işletim sistemi başlatılıyor. Ancak çift işletim sistemi kullanıyorum ve GRUB menüsüne erişmem gerekiyor.

Denediğim Çözümler:​

🔹 Shift veya ESC tuşlarına basarak GRUB'u açmayı denedim.
🔹 BIOS/UEFI ayarlarından 'Boot Order'ı kontrol ettim.
🔹 grub-update ve grub-install komutlarını çalıştırdım.

Ama hala GRUB menüsünü açmayı başaramadım. Bu sorunu yaşayan veya çözüm önerisi olan var mı?

Benzer bir sorun yaşamıştım. Çözüm için şu adımları deneyebilirsiniz:

🟢 GRUB Timeout Süresini Ayarlayın:
Bash:
echo 'GRUB_TIMEOUT=5' | sudo tee -a /etc/default/grub
sudo update-grub
Bu, GRUB menüsünün açılmasını sağlayabilir.

Eğer sisteminiz doğrudan başlıyorsa, BIOS/UEFI ayarlarında OS Boot Manager'ın GRUB'u gösterdiğinden emin olun.

Bazı durumlarda GRUB'un varsayılan olarak gizli modda olması soruna neden olabilir. GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 satırını devre dışı bırakıp update-grub yapmayı deneyin.

Eğer GRUB hala açılmıyorsa, terminalde şu komutu çalıştırıp GRUB'u tekrar yükleyin:
Bash:
sudo grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=GRUB
Daha sonra update-grub komutunu çalıştırın.

GRUB menüsünün gelmemesi, Windows'un EFI girişini ele geçirmesi nedeniyle olabilir. efibootmgr komutuyla EFI boot sırasını kontrol edebilir misiniz?

BIOS/UEFI'de Secure Boot açık mı? Eğer açıksa kapatıp tekrar deneyin. GRUB'un yüklenmesini engelleyebilir.

Çift işletim sistemi kullanıyorsanız, GRUB'u tekrar yapılandırmanız gerekebilir. Live USB ile açıp şu komutları deneyin:
Bash:
sudo mount /dev/sdX /mnt
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdX
sudo update-grub