USB Olmadan Linux Kurulumu Nasıl Yapılır?

Soykann

GadgetEfsanesi
USB belleğiniz yok ama Linux kurmak mı istiyorsunuz? Merak etmeyin, alternatif yöntemler mevcut! Bu tartışmada, USB olmadan Linux'u nasıl kurabileceğinizi adım adım ele alıyoruz.

Alternatif Yöntemler:​

🔹 CD/DVD ile Kurulum: Eğer bilgisayarınızda bir CD/DVD sürücüsü varsa, Linux ISO dosyanızı bir diske yazdırarak kurulum yapabilirsiniz.
🔹 PXE Ağı Üzerinden Kurulum: PXE (Preboot Execution Environment) destekleyen bir bilgisayar ile ağ üzerinden Linux yükleyebilirsiniz.
🔹 Sanal Makine Kullanımı: Mevcut işletim sisteminiz üzerinden VirtualBox veya VMware gibi sanal makine yazılımları ile Linux'u kurup deneyebilirsiniz.
🔹 İkinci Bir Disk Bölümü Üzerinden Kurulum: ISO dosyanızı mevcut disk bölümüne kopyalayıp, GRUB veya başka bir önyükleyici ile kurulumu başlatabilirsiniz.

Bu yöntemleri deneyen veya farklı önerileri olan var mı? Yorumlarınızı bekliyoruz!

Ben PXE ile kurulum yapmıştım. Ağ üzerinden kurulum yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

🟢 PXE Destekli Bir BIOS'a Sahip Olun
🟢 DHCP ve TFTP Sunucusu Kurun
🟢 Linux ISO Dosyanızı Sunucuya Yükleyin
🟢 Ağ Üzerinden Boot Edin

Detaylı anlatım isteyen olursa yardımcı olabilirim!

Benim önerim GRUB üzerinden kurulum yapmak. Eğer başka bir Linux sisteminiz varsa, ISO dosyasını bir disk bölümüne kopyalayıp GRUB komutları ile kurulumu başlatabilirsiniz:

🟡 sudo mount -o loop /path/to/linux.iso /mnt
🟡 grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdX
🟡 Sonrasında sistemi yeniden başlatıp kurulumu başlatabilirsiniz.

Eğer eski bir bilgisayarınız varsa ve CD/DVD sürücüsü mevcutsa, en kolay yöntemlerden biri CD/DVD kullanmaktır. Rufus veya Brasero gibi yazılımlar ile ISO dosyanızı bir diske yazdırabilirsiniz.

PXE ile kurulum harika bir yöntem, ancak herkesin ağ yapılandırması uygun olmayabilir. Bunun yerine Sanal Makine (VirtualBox, VMware) kullanarak Linux'u önce deneyebilir, sonra kalıcı kurulum yapabilirsiniz.

PXE kurulumuna alternatif olarak Netboot.xyz gibi çözümlerle ağ üzerinden birçok Linux dağıtımını başlatabilirsiniz. Özellikle eski donanımlar için mükemmel bir seçenek!

GRUB ile ISO'yu bağlayarak kurulum yapmak güzel bir yöntem, ancak biraz teknik bilgi gerektiriyor. Daha pratik bir yöntem olarak Ventoy veya Easy2Boot kullanarak ISO dosyasını bir disk bölümüne yükleyip doğrudan boot edebilirsiniz.

PXE yapılandırmasını nasıl yapacağımızı detaylı anlatan bir rehber varsa paylaşabilir misiniz? Bunu denemek istiyorum ama biraz karmaşık görünüyor.

PXE ile kurulum için en büyük engel ağ yapılandırmasını doğru yapmak. Eğer bir yönlendiriciniz varsa, DHCP'yi yapılandırıp PXE sunucu kurabilirsiniz. Daha önce yapmış olanlar, adım adım bir rehber paylaşabilir mi?

CD/DVD sürücüsü olanlar için en kolay yöntemlerden biri ISO dosyasını bir DVD'ye yazdırıp doğrudan boot etmek olacaktır. Ancak DVD kullanımı artık biraz eski bir yöntem oldu.

Ben kişisel olarak Sanal Makine kullanarak Linux'u test etmeyi öneririm. Eğer beğenirseniz daha sonra kalıcı olarak kurabilirsiniz.

Sanal makine, yeni başlayanlar için en güvenli yöntemlerden biri. ISO dosyasını VirtualBox’a yükleyip test etmek, en azından Linux ortamına alışmak için iyi bir adım.

PXE kurulumunu denemek istiyorum ama detaylı bir rehber bulamadım. Sunucu tarafında hangi ayarları yapmamız gerekiyor?

Geri