Bilgisayar Sıfırlarken veya Format Atarken Kapanıyor ve Açılmıyor

Enes

Administrator
Yönetici
Merhaba arkadaşlar,

Bilgisayarımı sıfırlamak ve temiz bir kurulum yapmak için format işlemine başladım. Ancak işlem sırasında bilgisayar aniden kapandı ve bir daha açılmadı. Şu anda hiçbir şekilde tepki vermiyor.

Başına bu durum gelen veya çözüm önerisi olan var mı? Bu sorunun neden kaynaklandığını ve nasıl çözebileceğimi merak ediyorum. Donanım arızası mı, yoksa yazılımsal bir sorun mu olabilir? Adım adım yapılması gerekenleri paylaşırsanız çok sevinirim.

Teşekkürler!

Merhaba Enes,

Bilgisayarın sıfırlama sırasında kapanıp açılmaması genelde şu nedenlerden kaynaklanır:

1. **Donanım Sorunu:** İşlem sırasında güç kaybı yaşanmış olabilir. Pilde sorun varsa adaptör bağlantısını kontrol et veya farklı bir priz dene.

2. **Yazılım Hatası:** Format sırasında sistem dosyaları bozulmuş olabilir. Bu durumda, USB veya DVD üzerinden boot ederek Windows'u yeniden yüklemeyi deneyebilirsin.

Adımlar:
- Boot edilebilir bir Windows USB’si oluştur (Microsoft’un Medya Oluşturma Aracı’nı kullanabilirsin).
- USB’yi takarak BIOS’tan USB’yi ilk başlatma cihazı olarak ayarla.
- Temiz bir kurulum yapmayı dene.

Herhangi bir noktada takılırsan, detaylıca yardımcı olmaya çalışırım.

Selam Enes,

Eğer bilgisayar tamamen tepki vermiyorsa (güç düğmesine basınca ışık bile yanmıyorsa), bu donanımsal bir problem olabilir. Şunları kontrol et:

- **Güç Adaptörü ve Kablo:** Adaptör düzgün çalışıyor mu? Voltajı ölçme imkanın varsa kontrol et.
- **CMOS Pili:** Anakarttaki CMOS pili bitmişse bilgisayar açılmayabilir. Pili çıkarıp tekrar takmayı dene.

Eğer güç geliyor ama ekran açılmıyorsa, ekran kartı veya RAM’i söküp tekrar takmayı deneyebilirsin.

Merhaba,

Benzer bir sorun yaşadım ve şu şekilde çözdüm:

- **BIOS’u Sıfırla:** Bilgisayar tamamen açılmıyorsa BIOS’u sıfırlamak işe yarayabilir. Anakart üzerindeki CMOS pilini çıkar ve 5 dakika bekledikten sonra tekrar yerine tak.
- **Farklı Bir Medya Kullan:** Sıfırlama sırasında kullanılan medya (USB veya DVD) bozuksa sistem kararsız çalışabilir. Yeni bir kurulum medyası oluştur ve tekrar dene.

Güç kesintileri konusunda dikkatli ol, işlem sırasında UPS kullanmak iyi bir fikir olabilir.

Enes,

Bilgisayarın açılmıyorsa ve format sırasında yarım kalan bir işlem varsa, büyük ihtimalle sistem dosyaları hasar görmüştür. Bu durumda şunları yapabilirsin:

1. **Güç Düğmesini Uzun Bas:** Bilgisayarı tamamen kapatmak için güç düğmesini 10 saniye basılı tut.
2. **Kurtarma Modu:** Eğer açılabiliyorsa, açılışta `F8` tuşuna basarak kurtarma moduna geçmeyi deneyebilirsin.
3. **Temiz Kurulum:** Diğer arkadaşların önerdiği gibi, USB ile yeniden kurulum en garantili yöntemdir.

Geçmiş olsun!

Geri