Son birkaç gündür D diskimdeki bazı dosyaların kendiliğinden silindiğini fark ettim. Diskte önemli dosyalarımı saklıyorum ve bu durum oldukça endişe verici. Silinen dosyalar geri dönüşüm kutusunda da görünmüyor ve hangi programın buna sebep olduğunu anlayamadım.
Bu sorunu çözmek için şu adımları denedim:
1. **Virüs Taraması:** Windows Defender ve üçüncü parti bir antivirüs programı ile tam tarama yaptım, birkaç düşük tehdit bulundu ama silinme problemi devam ediyor.
2. **Disk Hatalarını Kontrol Etme:** `chkdsk D: /f /r` komutunu çalıştırarak disk hatalarını kontrol ettim, ancak bir sorun bulunmadı.
3. **Dosya Kurtarma Araçları:** Silinen dosyaları geri getirmek için Recuva kullandım, bazı dosyaları kurtardım ama neden silindiklerini anlamadım.
4. **Disk Temizliği ve Ayarları:** Otomatik olarak dosya temizleyen bir program ya da özellik aradım ama bir şey bulamadım.
Bu durumu yaşayan veya çözüm için önerisi olan varsa yardımlarınızı bekliyorum. Ayrıca, benzer bir problemle karşılaşırsanız hangi önlemleri alabileceğimizi de öğrenmek isterim. Teşekkürler!
Merhaba, bu sorun genellikle bir senkronizasyon programından veya kötü amaçlı yazılımdan kaynaklanır. OneDrive veya başka bir bulut yedekleme servisi kullanıyorsanız, dosyaların senkronizasyon ayarlarını kontrol edin. Bazen yanlış yapılandırma nedeniyle dosyalar silinebilir.
Diskin S.M.A.R.T. değerlerini kontrol etmenizi öneririm. Disk sağlığı kötüleşiyorsa, dosyalar rastgele kaybolabilir. CrystalDiskInfo gibi araçlar bu konuda yardımcı olabilir.
Eğer disk üzerinde bir 'Temizleme Aracı' veya 'Otomatik Bakım' işlemi çalışıyorsa, gereksiz dosya olarak algılanan bazı dosyalar silinmiş olabilir. Disk Temizleme ayarlarını ve görev zamanlayıcısını kontrol edin.
Benzer bir sorun yaşamıştım ve sebebi bir üçüncü parti antivirüs yazılımının agresif bir şekilde dosyaları karantinaya almasıydı. Eğer kullanıyorsanız, karantina alanını kontrol edin.
Dosyaların görünmez hale gelmiş olma ihtimali de var. 'Görünüm' sekmesinden gizli dosyaları göster seçeneğini aktif edin ve tekrar kontrol edin. Ayrıca dosya sistemi izinlerini gözden geçirin.