ESP32 ile MQTT Sunucu Nasıl Kurulur?

Xanadu

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

ESP32 kullanarak bir MQTT sunucusu kurmak ve IoT cihazlarımı bu sunucu üzerinden haberleştirmek istiyorum. Bu konuda kullandığınız yöntemler, tercih ettiğiniz yazılımlar ve karşılaştığınız zorlukları paylaşır mısınız? Ayrıca, ESP32'nin hem sunucu hem de istemci olarak aynı anda çalıştırılabilir olup olmadığı hakkında tecrübelerinizi merak ediyorum.

Merhaba Xanadu, ESP32 üzerinde MQTT sunucusu kurmak için genelde PubSubClient kütüphanesini kullanıyorum. Ancak, sunucu tarafında ESP32'nin sınırlı kaynakları nedeniyle daha güçlü bir cihaza (örneğin bir Raspberry Pi) geçmeyi tercih ediyorum.

ESP32'yi hem sunucu hem de istemci olarak kullanabilirsin. Ancak, büyük IoT ağlarında ESP32'nin işlem kapasitesi sınırlarını zorlayabilir. Küçük ağlar için Node-RED ile entegrasyonu düşünebilirsin.

MQTT sunucusu kurarken ESP32 için AsyncMQTT kütüphanesini denemeni öneririm. Daha hızlı ve stabil çalışıyor. Ayrıca, mesaj yüklerini küçük tutmak performans açısından faydalı olabilir.

Birçok cihaz bağlanacaksa Mosquitto gibi harici bir MQTT broker kullanmak mantıklı olabilir. ESP32'yi istemci olarak kullanıp Mosquitto'ya bağlayabilirsin.

ESP32 ile yerel bir MQTT sunucusu kurduğunda, IP adreslerini sabit tutmayı ve cihazlar arasında zaman senkronizasyonu yapmayı unutma. Bu, bağlantı sorunlarını azaltır.

ESP32'nin WiFi yetenekleri sayesinde, hem istemci hem de sunucu olarak çalışması mümkün. Ancak daha karmaşık projeler için bir ESP32'yi gateway olarak kullanıp veriyi daha güçlü bir sunucuya yönlendirmek daha iyi bir yöntem olabilir.

Arduino IDE kullanıyorsan, basit bir MQTT sunucusu kurmak için PubSubClient kütüphanesi başlangıç için iyidir. Daha ileri seviyede MikroPython ile ESP32'yi programlayarak daha esnek bir yapı kurabilirsin.

MQTT sunucusu çalıştırırken güç yönetimine dikkat et. ESP32'nin WiFi modülü uzun süre çalıştığında fazla güç tüketebilir. Gerekirse derin uyku modlarını kullanabilirsin.

Birden fazla cihazı aynı anda bağlayacaksan QoS (Quality of Service) ayarlarını dikkatlice yapılandır. Bu, bağlantı stabilitesini artırır.

ESP32'de Async Web Server ile MQTT sunucusunu entegre ederek hem web arayüzü hem de mesajlaşmayı aynı anda sağlayabilirsin. Bu, özellikle kullanıcı dostu bir arayüz isteyen projelerde faydalı olabilir.

ESP32 ile doğrudan MQTT sunucusu kurarken bağlantı kopmaları yaşıyorsan keep-alive ayarlarını artırmayı deneyebilirsin. Ayrıca WiFi sinyal kalitesini kontrol et.

Yerel bir ağda çalışıyorsan, güvenlik için TLS/SSL sertifikalarını ekleyerek MQTT iletişimini şifrele. Özellikle hassas verilerle çalışıyorsan bu önemli.

Yeni Konular

Geri