Format atarken 'GPT disklere yüklenemez' hatası nasıl çözülür?

Cihan

GadgetEfsanesi
Windows 11 veya Windows 10 kurulum sırasında 'GPT disklere yüklenemez' hatası alıyorum. Hata, diskin MBR olarak biçimlendirilmiş olmasından kaynaklanıyor olabilir diye düşünüyorum. Ancak bunu nasıl düzeltebileceğimi bilmiyorum. BIOS ayarlarında bir değişiklik mi yapmalıyım yoksa diski farklı bir şekilde mi biçimlendirmeliyim?

Adım adım bir çözüm yöntemi paylaşabilecek olan var mı?

Çözüm
Bu hatayı çözmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsin:

1. Komut İstemi'ni Aç: Kurulum ekranında Shift + F10 tuşlarına basarak Komut İstemi'ni aç.
2. diskpart yazıp Enter’a bas.
3. list disk komutunu girerek bağlı diskleri listele.
4. select disk X komutu ile ilgili diski seç.
5. clean komutunu girerek diski temizle (verilerin silineceğini unutma!).
6. convert gpt komutunu girerek diski GPT formatına çevir.
7. Komut İstemi'ni kapatıp kuruluma devam et.

Bu yöntemle sorunun çözülecektir.
Bu hatayı çözmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsin:

1. Komut İstemi'ni Aç: Kurulum ekranında Shift + F10 tuşlarına basarak Komut İstemi'ni aç.
2. diskpart yazıp Enter’a bas.
3. list disk komutunu girerek bağlı diskleri listele.
4. select disk X komutu ile ilgili diski seç.
5. clean komutunu girerek diski temizle (verilerin silineceğini unutma!).
6. convert gpt komutunu girerek diski GPT formatına çevir.
7. Komut İstemi'ni kapatıp kuruluma devam et.

Bu yöntemle sorunun çözülecektir.

Çözüm
Ben de aynı hatayla karşılaşmıştım. Çözmek için önce BIOS'ta Boot Mode'un UEFI olup olmadığını kontrol ettim. Eğer Legacy Mode açıksa UEFI'ye geçiş yapmalısın.

Rufus kullanarak Windows kurulum USB’sini GPT uyumlu yapabilirsin. Rufus’ta 'Partition Scheme' bölümünden 'GPT' seçeneğini işaretleyerek USB’yi oluşturmalısın.

Disk yönetimi üzerinden de MBR’yi GPT’ye çevirebilirsin. Ancak bu yöntem sadece boş diskler için çalışır. Verilerin varsa önce yedek al!

Ben disk yöneticisi ile dönüştürmeyi başaramadım ama 'diskpart' yöntemiyle sorunu çözdüm. Komut satırı daha kesin bir çözüm sunuyor.

UEFI desteği olmayan anakartlarda bu hata kaçınılmaz. Diskini MBR olarak kullanmaya devam edebilirsin ama Windows 11 yükleyemezsin.

BIOS güncellemesi yaparak bu sorunu çözenleri gördüm. Eğer anakartın güncellenmemişse, üretici sitesinden en güncel BIOS sürümünü yükleyebilirsin.

Bu hata genellikle Windows USB’sinin yanlış hazırlanmasından da kaynaklanabilir. USB’yi tekrar oluştururken 'GPT' seçeneğini kontrol etmelisin.

Komut istemiyle uğraşmak istemeyenler için, Windows’un kurulum ekranında disk yönetimi seçeneğini kullanarak da format atabilirsiniz. Ancak bu tüm verileri silecektir.

Yeni Konular

Geri