Format Atılmadan Önce Ne Yapılmalı?

Türk

GadgetEfsanesi
Format atmak, bilgisayarınızın performansını artırmak veya sorunları gidermek için etkili bir yöntem. Ancak, yanlış bir adım verilerin kaybolmasına veya ek sorunlara yol açabilir. Bu yüzden format atmadan önce bazı adımları göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Sorular:
  1. Hangi veriler mutlaka yedeklenmeli.
  2.  Yedekleme için en iyi araç veya yöntem nedir?
  3.  Sürücü ve yazılım kurulum dosyalarını hazırlamak neden önemlidir?
  4. Format sonrası karşılaşılabilecek sorunları önlemek için neler yapılabilir?

Sizce format atmadan önce mutlaka yapılması gerekenler neler? Deneyimlerinizi ve önerilerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Bence ilk yapılması gereken şey, tüm önemli dosyaları harici bir diske yedeklemek. Özellikle belgeler, fotoğraflar ve videolar çok önemli.

Format sonrası sık kullanılan programları tekrar kurmak zaman alabilir. Bu yüzden kurulum dosyalarını önceden indirmek iyi bir fikir.

Sürücülerin yedeklenmesi çok kritik. Yoksa format sonrası donanım çalışmayabilir. Driver Backup gibi araçlar işe yarıyor.

Windows ürün anahtarınızı bir yere not edin. Format sonrası işletim sistemini yeniden etkinleştirmek için gerekli olabilir.

Yedeklemeyi bulut tabanlı bir hizmetle yapmak daha güvenli olabilir. Google Drive veya OneDrive bu iş için çok iyi.

Antivirüs programınızı ve lisans anahtarlarınızı da yedeklemeyi unutmayın. Güvenlik ihmal edilmemeli.

Önemli şifreleri bir parola yöneticisiyle kaydetmek faydalı olabilir. Format sonrası erişim sorunları yaşanabilir.

BIOS ayarlarını kontrol edin. Boot sırasını değiştirmek gerekebilir, yoksa format atamazsınız.

Sadece verileri değil, tarayıcı yer imlerini de yedekleyin. İnternette sık kullanılan siteleri kaybetmek can sıkıcı olabilir.

Format öncesi donanımınıza uygun işletim sistemi sürümünü seçtiğinizden emin olun. Yanlış bir sürüm sorunlara yol açabilir.

Sürücü yedekleme araçları kullanmayı öneriyorum. Format sonrası donanımın düzgün çalışması için şart.

Kullanıcı profillerindeki verileri de yedekleyin. Masaüstünde veya Belgeler klasöründe unutulmuş dosyalar olabilir.

Yedekleme yaparken dosyaları organize edin. Format sonrası her şeyin yerli yerinde olması işleri kolaylaştırır.

Geri