Format Sonrası Birçok Uygulama Neden Eksik?

Mami

GadgetEfsanesi
Windows 11 format sonrası birçok uygulama eksik görünüyor. Bu durumun nedenleri ve çözümleri üzerine bir tartışma başlatmak istiyorum. Örneğin, format öncesinde kullanmakta olduğum bazı programlar yüklü gelmiyor ve bunları tekrar yüklemek zorunda kalıyorum. Ayrıca bazıları çalışırken eksik modüller nedeniyle hata veriyor.

Sizce bu sorun neden kaynaklanıyor olabilir? Yeniden format atarken nelere dikkat etmeliyiz? Uygulamaların eksiksiz çalışmasını sağlamak için önerileriniz var mı? Özellikle sürücülerin ve güncellemelerin önemi hakkında bilgi almak isterim. Bu konuda deneyimlerinizi ve çözümlerinizi paylaşır mısınız?

Bu durum genellikle format atarken kullandığınız imaj dosyasının içeriğine bağlı oluyor. Eğer temel bir Windows 11 ISO dosyası kullanıyorsanız, önceden yüklediğiniz uygulamalar tabii ki eksik olacaktır. Sorunun önüne geçmek için bir yedekleme yazılımı kullanarak eski sisteminizin bir imajını alabilirsiniz.

Bazı uygulamalar Windows'un kendisiyle birlikte gelmez. Format sonrası bu uygulamaları manuel olarak tekrar yüklemeniz gerekebilir. Eksik modüllerle ilgili hatalar da, genellikle eksik sürücülerden kaynaklanır. Sürücülerinizi güncel tutmayı unutmayın.

Bu sorunun en yaygın sebebi yedekleme yapılmaması. Format öncesinde hangi uygulamalara ihtiyacınız olduğunu belirleyip bir liste oluşturabilirsiniz. Ayrıca 'Ninite' gibi araçlar toplu yükleme işinizi kolaylaştırır.

Sürücülerinizi yükledikten sonra Windows Update'i çalıştırmayı ihmal etmeyin. Eksik olan birçok bileşen bu şekilde tamamlanabilir. Ayrıca uygulama kurulum dosyalarını bulut depolama alanında saklamayı deneyin.

Format sırasında sisteminize kurulum için yalnızca temel dosyalar yüklenir. Daha önceden kullandığınız uygulamaları tekrar kurmanız gerekiyor. Yedekleme çözümleri ile bu süreç hızlandırılabilir.

Ben format atmadan önce 'Belarc Advisor' kullanarak tüm programları ve lisans anahtarlarını listeleyen bir rapor oluşturuyorum. Bu rapor sayesinde hangi uygulamaları yeniden yükleyeceğimi kolayca buluyorum.

Uygulamaların eksik görünmesi, özellikle temiz bir format attığınızda normaldir. Format sonrası yedekleme araçları ve toplu kurulum yazılımları kullanarak bu süreci kolaylaştırabilirsiniz.

Eğer format sonrası sık sık aynı uygulamaları kurmak zorunda kalıyorsanız, bir USB veya harici diskte tüm kurulum dosyalarını saklamak büyük kolaylık sağlar.

Özellikle oyun gibi büyük boyutlu uygulamaları tekrar yüklemek zaman alıyor. Bu nedenle format atmadan önce bir 'restore point' veya benzeri bir yedekleme noktası oluşturmayı öneririm.

Sürücü eksikliği, uygulama sorunlarının başlıca nedeni olabilir. 'Snappy Driver Installer' gibi araçlar kullanarak tüm sürücülerinizi eksiksiz bir şekilde kurabilirsiniz.

Format sonrası eksik uygulamalardan korunmak için önceden bir liste yapmanızı ve mutlaka tam bir yedekleme almanızı öneririm. Acronis True Image gibi yazılımlar bu iş için ideal.

Eksik modüller ve hata veren uygulamalar genellikle güncel olmayan sürücülerden kaynaklanır. Öncelikle anakart, ekran kartı gibi temel donanımların sürücülerini güncelleyin.

Benim önerim, bir format atmadan önce sistemdeki gerekli dosyaları ve uygulamaları 'EaseUS Todo Backup' veya 'Macrium Reflect' gibi araçlarla yedeklemek. Bu, sonraki işlemleri kolaylaştırır.

Windows 11'de 'Reset This PC' özelliği, format atma ihtiyacını azaltabilir. Bu seçenek uygulamalarınızı ve dosyalarınızı saklamayı öneriyor.

Microsoft Store dışındaki uygulamalar için bir kurulum planı oluşturmanızı öneririm. Ayrıca otomatik kurulum yapan yazılımlar da işinizi kolaylaştırabilir.

Yeni Konular

Geri