G.Skill Ripjaws RAM'lere overclock yaptıktan sonra "BIOS boot failure detected" hatası?

Mami

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

G.Skill Ripjaws S5 RAM'lerime overclock yaptım ve ardından sistem yeniden başlatıldığında "BIOS boot failure detected" hatası aldım. Ekte görselleri ekliyorum: BIOS frekans ayarları, RAM'in kendisi ve genel sistem kurulumunu görebilirsiniz. Sistem şu anda varsayılan BIOS ayarlarıyla çalışıyor ancak RAM performansını artırmak istiyorum.

Şu ana kadar yaptıklarım:
  • XMP profilini aktif ettim.
  • Manuel olarak voltaj ve frekans ayarlarını değiştirdim.
  • BIOS'ta Load Optimized Defaults seçeneğini kullandım.

ram2.webp

ram.webp

ekran.webp

bios hata.webp

Sizce bu hatayı çözmek için ne yapmam gerekiyor? Bellek uyumluluğunu nasıl en iyi şekilde ayarlayabilirim? Önerilerinizi bekliyorum!

RAM overclock sırasında voltajı fazla artırmış olabilirsiniz. Öncelikle, XMP profiline geri dönüp manuel voltaj değerini kontrol edin. Ayrıca anakartın desteklediği maksimum frekansı kontrol etmeniz önemli.

Boot hatasının nedeni genellikle bellek zamanlamalarıdır. Belleklerinizi overclock yaparken zamanlamaların da doğru ayarlandığından emin olun. DRAM Timing Control menüsünü kontrol edin.

Anakartınızın QVL (Qualified Vendor List) listesini kontrol ederek bu RAM'lerin hangi frekanslarda stabil çalışabileceğini öğrenin. Üretici tarafından önerilen değerlerden sapmamaya çalışın.

Sistem stabil çalışmıyorsa DRAM voltage ayarını 1.35V veya 1.4V gibi güvenli bir aralığa çekmeyi deneyebilirsiniz. Ancak daha fazlasına çıkmayın.

BIOS güncellemesi yapmayı denediniz mi? Anakartın en yeni BIOS sürümüne sahip olması, bellek uyumluluğunu artırabilir ve bu gibi hataları önleyebilir.

MemTest86 kullanarak belleklerinizin herhangi bir hata yapıp yapmadığını test edin. Overclock sonrası bellek stabilitesini ölçmek için bu oldukça faydalı bir yöntemdir.

Anakart BIOS'undaki "Gear Mode" ayarını kontrol ettiniz mi? Bu ayar DDR5 RAM'ler için önemli olabilir. Gear 1 ve Gear 2 modlarını deneyin.

Manuel overclock yerine XMP profilini kullanmayı deneyin. XMP profili genellikle sistemin stabilitesini artırır ve kullanıcı hatalarını en aza indirir.

Soğutma da önemli bir faktör. RAM'lerin üzerindeki sıcaklıkları ölçtünüz mü? Yüksek sıcaklık overclock sırasında sorunlara yol açabilir.

Sistem voltajlarını yeniden sıfırlayıp tekrar overclock yapmayı deneyin. Manuel değişiklikler sırasında yanlış bir değer girmiş olabilirsiniz.

Memory Frequency değerini bir tık düşürerek tekrar deneyin. Örneğin, 6000 MHz yerine 5800 MHz gibi bir değerde stabilite kontrolü yapabilirsiniz.

RAM'iniz için voltaj artışı uyguladıktan sonra Prime95 ile stres testi yapmayı deneyin. Stabiliteyi bu şekilde daha iyi test edebilirsiniz.

Belleklerinizin stok değerlerini kontrol edin ve daha sonra küçük adımlarla overclock yapmayı deneyin. Birden fazla ayarı aynı anda değiştirmek yerine tek tek değişiklik yapın.

Yeni Konular

Geri