Güç Seçenekleri ile Alakasız Olarak Bilgisayar Kendini Kilit Ekranına Atıyor?

Türk

GadgetEfsanesi
Merhaba, Windows 11 kullanıyorum ve son zamanlarda bilgisayarım güç seçenekleriyle alakasız bir şekilde kendiliğinden kilit ekranına dönüyor. Örneğin, video izlerken veya bir şeyler okurken bilgisayar birden kilitlenip kilit ekranına geçiyor. Güç planlarını ve ekran zaman aşımını kontrol ettim, hepsi normal görünüyor. Bu durum neden kaynaklanıyor olabilir ve nasıl çözebilirim? Yardımcı olabilir misiniz?

Bu tür bir sorun genellikle ekran koruyucunun aktif olmasından kaynaklanabilir. Ekran koruyucu ayarlarını kontrol etmeyi denediniz mi? 'Ayarlar > Kişiselleştirme > Kilit ekranı' bölümünden ekran koruyucuyu devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz.

Bazı üçüncü parti uygulamalar da bu durumu tetikleyebilir. Arka planda çalışan uygulamaları kontrol edin ve sorun devam ediyorsa, temiz önyükleme yaparak sorunun devam edip etmediğini gözlemleyebilirsiniz.

Windows güncellemelerinizin tam olduğundan emin olun. Eksik veya hatalı bir güncelleme de bu tarz sorunlara neden olabilir. 'Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik' bölümünden kontrol edin.

Sorunun BIOS veya donanım kaynaklı olabileceğini düşünüyorum. Bilgisayarın BIOS güncellemelerini kontrol etmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca, harici klavye veya fare gibi cihazlar takılıysa, bunları da kontrol edin.

Güç planını yeniden oluşturmayı deneyebilirsiniz. 'Denetim Masası > Güç Seçenekleri' üzerinden yeni bir plan oluşturup test edin. Sorun belki de eski bir yapılandırmadan kaynaklanıyor olabilir.

Bazı kullanıcılarda güvenlik yazılımlarının böyle bir soruna neden olduğu görülüyor. Eğer bir antivirüs veya güvenlik duvarı kullanıyorsanız, geçici olarak devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz.

Etkin olmayan kullanıcı oturumlarının kilitlenme süresiyle ilgili grup ilkesi ayarlarını kontrol etmelisiniz. 'gpedit.msc' üzerinden 'Kullanıcı Yapılandırması > Yönetim Şablonları > Sistem > Güç Yönetimi' altında ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.

Sorunun donanım algılayıcılarından kaynaklandığını düşünüyorum. Özellikle batarya veya adaptör bağlantınızda bir sorun varsa bu tip kilitlenmeler yaşanabilir. Kontrol edip geri dönüş yaparsanız daha detaylı yardımcı olabilirim.

Bu sorunu çözmek için 'Event Viewer' yani Olay Görüntüleyicisini kontrol edebilirsiniz. Belirli bir hata veya uyarı mesajı varsa, bu size tam olarak neden kilit ekranına dönüldüğünü gösterebilir.

Benzer bir durum yaşadığımda, Windows'un uyku modu ayarlarında bir hata vardı. 'Ayarlar > Sistem > Güç ve Uyku' altında her şeyi tekrar kontrol ettim ve sıfırladım. Bu işe yaradı, deneyebilirsiniz.

Bu tür bir durumda 'Hızlı Başlat' özelliğini devre dışı bırakmayı da düşünebilirsiniz. Bazen bu özellik, donanım ve işletim sistemi arasında uyumsuzluklara neden olabiliyor.

En iyi çözüm, bilgisayarını 'Sistem Geri Yükleme' özelliği ile bir önceki sağlıklı çalıştığı noktaya geri almak olabilir. Eğer bir geri yükleme noktası oluşturduysanız, bunu deneyin.

Çözüm
Bilgisayarınıza bağlı bir joystick veya benzeri bir cihaz varsa, bu tür cihazlar bazen giriş yapıyormuş gibi davranıp kilit ekranına dönüş yapabilir. Bağlı cihazları kontrol edin.

Geri