i3-13100F & RX 6650 XT Düşük FPS Sorunu

Kenan

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Aşağıdaki sistem özelliklerine sahibim ancak beklediğim performansı alamıyorum. Özellikle bazı oyunlarda (örneğin AAA oyunlar) düşük FPS sorunu yaşıyorum:

• RAM: Corsair Vengeance (2x8GB) 3200 MHz
  • SSD: Samsung 980 NVMe M.2
  • Ekran kartı: ASUS Dual RX 6650XT 8 GB OC
  • Anakart: ASUS Prime H610M-A D4
  • İşlemci: İntel i3-13100F
  • Ekran kartı sürücü versiyonu: 24.12.1 Adrenalin Edition
  • Kasa ve PSU: Thermaltake S200 TG 650W 80 Plus

Oyunların ayarlarını yüksekten ortaya düşürdüğümde bile beklediğim performans artışını göremiyorum. GPU ve CPU sıcaklıklarını kontrol ettim, her şey normal görünüyor. Sorunun RAM, ekran kartı sürücüsü veya başka bir bileşenden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamadım.

Benzer bir sistem kullanan veya çözüm önerisi olan var mı? Şimdiden teşekkür ederim!

RAM frekansını BIOS üzerinden kontrol ettiniz mi? 3200 MHz yerine daha düşük bir frekansta çalışıyor olabilir. XMP profilini etkinleştirerek performansı artırabilirsiniz.

Ekran kartı sürücünüz güncel görünüyor ancak temiz bir kurulum yapmayı deneyebilirsiniz. Önce DDU (Display Driver Uninstaller) ile mevcut sürücüyü kaldırın, ardından sürücüyü yeniden yükleyin.

AAA oyunlar için CPU'nuz bazen darboğaz yaratabilir. Görev Yöneticisi'nden işlemci kullanım oranlarını kontrol edin. Ayrıca, arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatmayı deneyin.

Sisteminizi test etmek için bir oyun benchmark testi yapın. Böylece sorun ekran kartında mı yoksa işlemcide mi daha net görebilirsiniz.

Çözüm
Bir de oyun ayarlarında ekran kartı kullanımını sınırlandıran herhangi bir özelliğin (örneğin V-Sync) açık olup olmadığını kontrol edin. Kapatarak FPS artışı sağlayabilirsiniz.

Geri