i5-12450H işlemcinin boşta %80 kullanılması sorunu

Enes

Administrator
Yönetici
Merhaba arkadaşlar,

Sistemimle ilgili bir sorun yaşıyorum ve çözüm bulmak için desteğinize ihtiyacım var. Aşağıda sistem özelliklerimi belirttim:

Sistem Özellikleri:
  • RAM: 16 GB
  • Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX 2050
  • İşlemci: 12th Gen Intel(R) Core(TM) i5-12450H 2.00 GHz

Sorunum şu: Sistem boşta iken işlemci kullanım oranı %80'lerde seyrediyor. Hiçbir ağır uygulama açık değilken bu kadar yüksek kullanım olması normal değil diye düşünüyorum. Görev Yöneticisi'nden baktığımda bazı işlemler yüksek CPU tüketimi gösteriyor ama tam olarak neden kaynaklandığını çözemedim.

Acaba bu durumun nedenleri neler olabilir? Driver sorunları, arka planda çalışan gereksiz hizmetler veya donanım sorunları bu tür bir probleme yol açabilir mi? Ayrıca, bu sorunu nasıl çözebileceğim konusunda önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler! Forumumuza ücretsiz üye olup siz de sorularınızı paylaşabilirsiniz!

Çözüm
Benzer bir sorun yaşamıştım ve sebebi Intel'in 'Dynamic Tuning Technology' yazılımıydı. Görev Yöneticisi'nde 'esif_assist' gibi bir süreç görürseniz onu devre dışı bırakmayı deneyin. Sorun çözülebilir.
Bu tür bir sorun genelde arka planda çalışan bir yazılımdan kaynaklanıyor olabilir. Görev Yöneticisi'nde hangi işlemlerin yüksek CPU kullanımı yaptığını kontrol ettiniz mi? Özellikle Windows Update veya antivirüs yazılımları yüksek kullanım yapabiliyor.

Driver sorunları da bu tür bir probleme yol açabilir. Özellikle chipset ve ekran kartı driverlarınızı kontrol edip güncellemenizi öneririm. Ayrıca BIOS sürümünüzün güncel olduğundan emin olun.

Benzer bir sorun yaşamıştım ve sebebi Intel'in 'Dynamic Tuning Technology' yazılımıydı. Görev Yöneticisi'nde 'esif_assist' gibi bir süreç görürseniz onu devre dışı bırakmayı deneyin. Sorun çözülebilir.

Çözüm

Yeni Konular

Geri