i7 14700KF CPU Başlangıçta Çok Fazla Isınıyor

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,
Yakın zamanda i7 14700KF işlemcisini satın aldım ve kullanmaya başladım. Ancak fark ettim ki sistem ilk açıldığında CPU sıcaklıkları çok hızlı bir şekilde 90°C üzerine çıkıyor. Bir süre sonra sıcaklıklar normal seviyelere (40-50°C) düşüyor. Bu durum oyun veya yoğun işlem yapmadığım durumlarda da oluyor. Termal macunu yeniledim, sıvı soğutma sistemi kullanıyorum (Corsair H100i) ve kasa havalandırmam da gayet iyi durumda.

Bu anormal sıcaklık artışının neden kaynaklanabileceğini anlamaya çalışıyorum. BIOS güncellemesi, güç ayarları veya başka bir faktör mü etkili olabilir? Benzer bir sorun yaşayan veya çözüm önerisi olan var mı? Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkürler!

Merhaba, öncelikle BIOS güncellemelerini kontrol ettiniz mi? Bazen güç yönetimiyle ilgili sorunlar eski BIOS sürümlerinde görülebiliyor. Ayrıca Intel XTU ile işlemcinizin voltajını biraz düşürerek (undervolt) sıcaklıkları düşürmeyi deneyebilirsiniz.

Benzer bir sorun yaşamıştım. Hızlı sıcaklık artışı genelde yanlış montajdan kaynaklanıyor olabilir. Soğutucu pompasının düzgün çalıştığından ve işlemciye tam oturduğundan emin olun.

Sıvı soğutma kullanıyorsanız, sıvı soğutma sisteminizin hortumlarını ve radyatör fanlarını kontrol edin. Tıkanıklık veya hava kabarcıkları performansı olumsuz etkileyebilir.

Bu tarz bir problem güç ayarlarından kaynaklanabilir. Windows güç planında yüksek performans yerine dengeli modu seçmeyi deneyin. Ayrıca BIOS'taki 'Load Line Calibration' ayarlarını kontrol edebilirsiniz.

90°C üzeri değerler işlemcinin uzun ömürlü kullanımı için riskli. Fan eğrilerinizi (fan curve) kontrol edin ve başlangıç hızlarını artırın. Corsair iCUE yazılımından pompa hızını da maksimuma ayarlamayı deneyin.

Daha önce benzer bir problem yaşadığımda güç kaynağımın yeterli watt sağlayamadığını fark ettim. Sisteminizde kullanılan tüm bileşenlerin güç tüketimini kontrol ettiniz mi?

Kasa içi hava akışını artırmak için fan konumlandırmalarını yeniden düzenlemeyi düşünebilirsiniz. Özellikle sıcak havanın rahat çıkış yapabileceği bir yapı kurmak önemli.

İşlemcinizin TDP değerini göz önünde bulundurun. Soğutucunuzun bu değeri karşılayacak kapasitede olduğundan emin olun. Bazı kullanıcılar sıvı soğutma yerine kaliteli bir hava soğutma çözümüyle daha iyi sonuç alabiliyor.

Bir süre önce aynı işlemciyi kullandım ve karşılaştığım sorunlar arasında VRM ısınması da vardı. Anakartınızın VRM soğutmasının yeterli olduğundan emin olun.

Thermal throttling olabilir mi? Olay günlüklerini inceleyerek işlemci saat hızlarında ani düşüşler olup olmadığını kontrol edin. Eğer böyle bir durum varsa soğutma sisteminizi yeniden gözden geçirin.

Corsair H100i gibi sistemlerde bazen termal macunun kalitesiz veya yetersiz olması bu sorunlara neden olabiliyor. Arctic MX-4 gibi bir termal macunla değişim yapmayı deneyebilirsiniz.

BIOS ayarlarında varsayılan değerlere dönerek işlemcinin güç tüketimini standart hale getirmeyi deneyin. Özellikle manuel yapılan overclock ayarları bu tip problemlere neden olabilir.

Yeni Konular

Geri