i7 3770 sistemden görüntü gelmiyor ve kasa sürekli reset atıyor

Casper

GadgetEfsanesi
Arkadaşlar merhaba,

i7 3770 işlemcili bir sistem kullanıyorum. Son birkaç gündür sistemden görüntü alamıyorum ve kasa sürekli kendini resetliyor. Sistem çalışıyor gibi görünüyor ama bir süre sonra kendiliğinden yeniden başlıyor. Monitöre hiç görüntü gelmiyor. Bu sorunun kaynağı ne olabilir ve nasıl çözebilirim? İşte birkaç detay:

Denediğim şeyler:
  • RAM'leri tek tek çıkartıp denedim, bir değişiklik olmadı.
  • Ekran kartını çıkartıp dahili grafik birimini kullanmayı denedim ama yine görüntü yok.
  • Güç kaynağını farklı bir PSU ile değiştirdim ama sorun devam ediyor.
  • BIOS sıfırlama işlemini (CMOS pilini çıkararak) yaptım, yine sonuç alamadım.

Sistemin özellikleri:
  • İşlemci: Intel Core i7 3770
  • Anakart: Gigabyte H61M-D2-B3
  • RAM: 8GB DDR3 (2x4GB)
  • PSU: 500W

Sorunun işlemci, anakart veya başka bir donanımdan kaynaklandığını düşünüyorum ama tam olarak emin olamıyorum. Daha önce bu tarz bir sorunla karşılaşan var mı? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Çözüm
Bu tarz bir sorun yaşadığımda, anakartın çevre birimlerini tek tek devre dışı bırakmayı denemiştim. Örneğin, USB cihazları tamamen çıkarıp sadece işlemci, RAM ve ekran kartı ile test yapın.
Sürekli resetleme genellikle bir donanım uyumsuzluğundan veya anakartta bir sorun olmasından kaynaklanır. Anakart üzerindeki kondansatörleri kontrol ettiniz mi? Şişmiş ya da patlamış kondansatörler bu tür sorunlara yol açabilir.

Benzer bir sorun yaşamıştım, işlemciyi söküp termal macunu yenileyerek tekrar yerine taktım ve sorun çözüldü. İşlemcinizin ısınmasından dolayı sistem kendini koruma moduna alıyor olabilir.

RAM'lerde sorun olmadığından eminseniz, anakartın BIOS sürümünü kontrol edin. Eski bir BIOS sürümü bu tür sorunlara neden olabilir. Güncellemeyi deneyin.

Güç kaynağını değiştirdiğinizi belirtmişsiniz ama yeterli watt değeri sağlayan bir PSU kullandınız mı? Daha güçlü bir PSU ile tekrar test edin, özellikle eski sistemlerde PSU kaynaklı sorunlar sık yaşanır.

Bu tarz bir sorun yaşadığımda, anakartın çevre birimlerini tek tek devre dışı bırakmayı denemiştim. Örneğin, USB cihazları tamamen çıkarıp sadece işlemci, RAM ve ekran kartı ile test yapın.

Çözüm
Monitör bağlantı kablosunu ve farklı bir monitörü test etmeyi düşündünüz mü? Görüntü gelmemesi bazen bağlantı sorunlarından kaynaklanabiliyor.

Anakartınızın işlemci yuvasındaki pinlerde bir eğilme ya da hasar olup olmadığını kontrol ettiniz mi? Intel işlemcilerde bu tür fiziksel sorunlar sıkça yaşanabiliyor.

Anakart veya işlemcide aşırı tozlanma bu tür sorunlara neden olabilir. Sistem bileşenlerini temizlemeyi ve bağlantıları tekrar sağlamlaştırmayı deneyin.

Sisteminizi minimum konfigürasyon ile çalıştırmayı deneyin. Yani sadece işlemci, bir RAM ve güç kaynağı ile başlatmayı deneyin. Sorun devam ederse, işlemci veya anakart arızalı olabilir.

İşlemcinin sokete tam oturduğundan emin olun. Benzer bir sorun yaşadığımda, işlemci tam yerleşmediği için bu tür problemler oluyordu.

CMOS pilini değiştirerek anakart üzerindeki olası bir pil problemine karşı önlem alabilirsiniz. Eski piller bu tarz sorunlara neden olabilir.

Geri