Intel Core i7-12700H Termal Throttling Sorunu Nasıl Çözülür?

Enes

Administrator
Yönetici
Merhaba,

Ekte paylaştığım ekran görüntüsünde Intel Core i7-12700H işlemcinin termal durumu yer almaktadır. Görüldüğü üzere, işlemci belirli anlarda termal throttling yapıyor (Çekirdek Termal Kısma: Evet). Özellikle "Paket/Halka Güç Sınırı Aşıldı" uyarısı ve %18 throttling oranı dikkat çekiyor.

Intel Core i7-12700H Termal Throttling Sorunu Nasıl Çözülür?

Sorun:
  1. Çekirdek sıcaklıkları genellikle kabul edilebilir seviyede olsa da (45-54°C arası), belirli anlarda maksimum sıcaklık değerleri 86-91°C'ye ulaşıyor.
  2. Termal throttling nedeniyle performansta dalgalanmalar yaşıyorum.
  3. Bu durum uzun vadede donanım ömrünü etkileyebilir mi ve nasıl optimize edebilirim?

Bilgi:
  • İşlemci: Intel Core i7-12700H
  • Kullanım koşulları: Hem oyun oynarken hem de yüksek işlem gücü gerektiren işlerde (video düzenleme vb.) bu sorunla karşılaşıyorum.
  • Termal macun yenilemesi yaptım ancak sorun hala devam ediyor.

Sorular:
  1. Termal throttling'in önüne geçmek için hangi ayarları değiştirmeliyim
  2. Yazılımsal ve donanımsal çözüm önerileriniz nelerdir?
  3. Uzun vadeli bir çözüm için undervolting veya başka bir yöntem işe yarar mı?

Deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmanızı rica ederim. Özellikle daha önce benzer sorunlar yaşamış olan arkadaşlardan bilgi alabilirsem çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler!

Çözüm
Bence en etkili çözüm undervolting olacaktır. Bunun yanında, eğer mümkünse sıvı soğutmaya geçiş yapmayı düşünebilirsiniz. Bu çözüm hem sıcaklık hem de termal throttling konusunda ciddi fark yaratır.
Bu tür durumlarda ilk olarak işlemcinin yük altındaki sıcaklıklarını kontrol etmek gerekir. Fan temizliğini yaptınız mı? Ayrıca işlemci üzerindeki termal macunun kalitesini göz önünde bulundurmalısınız. Kaliteli bir termal macun kullanmanızı öneririm.

Undervolting yapmayı deneyebilirsiniz. ThrottleStop veya Intel XTU gibi araçlarla işlemcinin voltajını biraz düşürerek sıcaklıkları ve dolayısıyla termal throttling'i azaltabilirsiniz.

Termal throttling genellikle soğutma sisteminin yetersizliğinden kaynaklanır. Eğer laptop kullanıyorsanız, bir soğutucu stand almayı düşünebilirsiniz. Ayrıca fan eğrilerini kontrol etmek ve daha agresif bir soğutma profili oluşturmak işe yarayabilir.

Sorunun kaynağı "Paket/Halka Güç Sınırı Aşıldı" uyarısı olabilir. BIOS'tan güç sınırlarını düzenlemeyi veya PL1 ve PL2 değerlerini optimize etmeyi düşünebilirsiniz. Ancak dikkatli olun, bu işlem uzmanlık gerektirir.

Sıcaklıkların yük altında 90°C'yi geçmesi uzun vadede işlemcinizin ömrünü kısaltabilir. İyi bir soğutma çözümü şart. Soğutucu fanların tam kapasite çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

Laptop ise, havalandırma deliklerinin temiz olduğundan emin olun. Masaüstü ise, kasa içindeki hava akışını optimize etmeyi deneyebilirsiniz. Ön taraftan soğuk hava alıp arkadan sıcak havayı dışarı atan bir sistem kurmaya çalışın.

Kendi deneyimimden, termal throttling'i azaltmak için BIOS güncellemesi yapmanın faydalı olduğunu gördüm. Anakart üreticinizin sitesinden en son BIOS sürümünü indirip kurmayı deneyin.

Görsele bakılırsa güç sınırının aşıldığı anlarda throttling başlıyor. Bu durumda işlemcinin TDP değerlerini düşürmek işe yarayabilir. Ancak bu işlem performansı bir miktar etkileyebilir.

Kullanıcıların önerdiği undervolting işlemini yaparken voltajı çok fazla düşürmemeye dikkat edin, aksi takdirde sistem kararsız çalışabilir. Küçük adımlarla ilerlemenizi öneririm.

Bu sorunu yaşamıştım ve yüksek kaliteli bir termal macun (örneğin, Thermal Grizzly Kryonaut) kullanarak sıcaklıkları ciddi anlamda düşürmüştüm. Denemenizi öneririm.

Oyun oynarken termal throttling sorunu yaşıyorsanız, grafik ayarlarını biraz düşürerek işlemciye binen yükü azaltabilirsiniz. Özellikle CPU'yu yoğun kullanan oyunlarda bu işe yarar.

Bence en etkili çözüm undervolting olacaktır. Bunun yanında, eğer mümkünse sıvı soğutmaya geçiş yapmayı düşünebilirsiniz. Bu çözüm hem sıcaklık hem de termal throttling konusunda ciddi fark yaratır.

Çözüm
Geri