İşlemci Sabit GHz'de Kalıyor?

Casper

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Son zamanlarda bilgisayarımda bir sorun yaşıyorum. İşlemcim belirli bir GHz hızında sabit kalıyor ve ne yük altındayken hızlanıyor ne de boşta yavaşlıyor. İşlemci modeli Ryzen 5 3600 ve anakartım ASUS TUF B450 Plus.

Şu ana kadar denediklerim:
- BIOS üzerinden varsayılan ayarları geri yükledim.
- Windows güç ayarlarını "Yüksek Performans" ve "Dengeli" modlara aldım, değişiklik olmadı.
- AMD çipset sürücülerini güncelledim.
- İşlemci sıcaklıkları normal seviyelerde.

Bu sorun performansı olumsuz etkiliyor ve işlemcinin tam potansiyelini kullanamıyorum. Bu durum neden kaynaklanıyor olabilir ve nasıl çözebilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Merhaba, BIOS’ta Precision Boost Overdrive (PBO) özelliğini kontrol ettin mi? Kapalıysa, işlemci hızını otomatik olarak ayarlayamaz.

Windows’un görev yöneticisinden işlemci kullanımını kontrol et. Arka planda işlemciyi etkileyen bir uygulama çalışıyor olabilir.

BIOS güncellemesi yaptıktan sonra bu sorun ortaya çıkmış olabilir mi? Eğer öyleyse, BIOS’un bir önceki sürümüne geri dönmeyi deneyebilirsin.

Ryzen Master yazılımını indirerek işlemci frekanslarını manuel olarak kontrol edebilirsin. Ayrıca buradan işlemci ayarlarını optimize edebilirsin.

Cool’n’Quiet özelliğini BIOS’ta kontrol et. Eğer kapalıysa, işlemcinin dinamik frekans ayarlamasını engelleyebilir.

Windows güç planında "Minimum işlemci durumu" ayarını %5 veya %10’a çekmeyi deneyebilirsin. Bu bazen işlemcinin sabit hızda kalmasını önler.

CPU sıcaklıklarının normal olduğunu söylüyorsun, ancak güç limitiyle ilgili bir sorun olabilir. Anakartın VRM ayarlarını kontrol etmen faydalı olabilir.

Task Manager'da işlemci saat hızını doğru bir şekilde gösteriyor mu? Bazen yazılımlar yanlış veri okuyabiliyor. Bir benchmark aracıyla hızını kontrol et.

Eğer işlemcinin hızını sabitleyen bir "custom profile" kullandıysan, bunu kapatarak varsayılan değerlere dönmelisin.

BIOS’ta enerji tasarrufu modunun devre dışı olduğundan emin ol. Bu mod bazen işlemcinin performansını sabitler.

Güç kaynağının yeterli güç sağladığından emin misin? Yetersiz güç bazen işlemcinin hızını sabit bir seviyede tutmasına neden olabilir.

Sistemi "Safe Mode"da başlatıp aynı sorunu yaşayıp yaşamadığını kontrol et. Bu, yazılımsal bir problem olup olmadığını anlamana yardımcı olabilir.

Geri