C++ ile Yazılmış .exe Uygulamasını Ayıklama

Muzo

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

C++ ile yazılmış bir `.exe` uygulamasını ayıklamak istiyorum. Uygulamayı analiz etmek, çalışma prensibini anlamak ve varsa hataları tespit etmek için hangi araçları kullanmam gerektiği konusunda yardıma ihtiyacım var.

Hedefim, yalnızca uygulamanın davranışını analiz etmek ve geliştirme sürecimi iyileştirmek. Bu konuda daha önce deneyim kazanmış olanlar hangi araçları ve yöntemleri önerir? Şu ana kadar araştırdığım yöntemler şunlar:

1. **Hata Ayıklama (Debugging):**
- Visual Studio veya GDB ile kesme noktaları (breakpoints) belirleyerek hata ayıklama yapmayı düşündüm.

2. **Disassembly ve Reverse Engineering:**
- IDA Pro, Ghidra gibi araçlarla assembly düzeyinde analiz yapmayı planlıyorum.

3. **Hex Editor ile İnceleme:**
- HxD gibi bir araçla sabit stringler veya yapılandırma bilgilerini inceleyebilirim.

4. **Dinamik Analiz:**
- OllyDbg veya x64dbg ile çalışırken uygulamanın hangi işlem talimatlarını gerçekleştirdiğini görmeyi düşünüyorum.

Sizin bu konuda önerileriniz veya farklı yöntemleriniz var mı? Özellikle bu araçlardan hangisini kullanmanın daha verimli olduğunu paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Merhaba, Ghidra ve IDA Pro bu konuda çok iyi araçlar. Ancak, başlangıç için OllyDbg veya x64dbg gibi daha kullanıcı dostu araçlarla başlamanı öneririm. Ayrıca, uygulamanın hangi DLL'lere ihtiyaç duyduğunu görmek için Dependency Walker'ı kullanabilirsin.

Eğer kaynak koda erişimin yoksa, Ghidra'nın ücretsiz ve açık kaynak bir seçenek olduğunu unutma. Ayrıca, hex editor ile değişiklik yapmayı düşünüyorsan, bu iş için HxD en iyilerden biridir.

Debugging için GDB çok güçlü bir araçtır, özellikle Linux tarafında. Windows üzerinde çalışıyorsan, Visual Studio'nun debugging özellikleri sana oldukça yardımcı olacaktır.

Ben genelde OllyDbg kullanıyorum çünkü dinamik analiz sırasında oldukça pratik bir araç. Eğer uygulama büyük ve karmaşıksa, IDA Pro daha iyi bir seçenek olabilir.

Hex editör ile detaylı inceleme yapacaksan, sadece HxD değil, 010 Editor gibi araçları da düşünebilirsin. Bu tür araçlarla sabit string ve yapılandırmaları kolayca inceleyebilirsin.

Geri