Kullanılabilir Fiziksel Bellek Az Gözüküyor, Ne Yapmalıyım?

Muzo

GadgetEfsanesi
Arkadaşlar, bilgisayarımda 16 GB RAM var ancak görev yöneticisinde kullanılabilir fiziksel bellek çok düşük gözüküyor. Belleği neyin bu kadar tükettiğini anlamıyorum. Arka planda çalışan programları kontrol ettim ama durum değişmedi. Sistemde Windows 11 kullanıyorum. Bellek sızıntısı mı var, yoksa başka bir problem mi olabilir? Bu sorunu çözmek için ne yapabilirim? Yardımlarınızı bekliyorum!

Merhaba Muzo, görev yöneticisindeki ‘Başlangıç’ sekmesini kontrol edip, gereksiz başlangıç uygulamalarını devre dışı bırakmayı denedin mi? Ayrıca, güncel bir virüs taraması yapmanı da öneririm. Bazen kötü amaçlı yazılımlar da bu tür sorunlara yol açabiliyor.

Bazen tarayıcılar açık sekmeleri bellekte tutar ve bu da kullanılabilir RAM miktarını azaltabilir. Özellikle Chrome kullanıyorsan, sekme yönetimini gözden geçirmeni tavsiye ederim. Ayrıca, Windows güncellemelerinin eksiksiz olduğundan emin ol.

RAM tüketimini detaylı incelemek için bir üçüncü parti yazılım kullanabilirsin. Örneğin, Process Explorer ile hangi işlemin ne kadar bellek tükettiğini detaylı olarak görebilirsin. Böylece sorunun kaynağını daha kolay bulabilirsin.

Windows 11'de ‘Hızlı Başlat’ özelliğini devre dışı bırakmayı dene. Bazı kullanıcılar, bu özelliğin uzun süreli oturumlarda bellek tüketimini artırabildiğini rapor ediyor. Denemeye değer.

Bellek sızıntısı olup olmadığını anlamak için Görev Yöneticisi’nde RAM kullanımını sürekli artan bir işlem olup olmadığını kontrol et. Eğer bir işlem durdurulmasına rağmen RAM’i geri vermiyorsa, yazılımsal bir problem olabilir.

Eğer yüksek RAM kullanan bir işlem bulamazsan, sanal belleği kontrol etmeni öneririm. Disk üzerinde çok fazla sayfa dosyası kullanılıyorsa, fiziksel RAM azmış gibi görünebilir.

Kendi deneyimimden, arka planda çalışan hizmetler de bu tür sorunlara yol açabiliyor. Özellikle Windows Hizmetleri’nde gereksiz olanları durdurmayı düşünebilirsin. Ancak dikkatli ol, önemli hizmetleri kapatma.

RAM kullanımını azaltmanın bir diğer yolu da gereksiz animasyon ve efektleri devre dışı bırakmak. Windows Performans Ayarları’ndan bunu yapabilirsin. Hafif bir fark yaratabilir.

Bazı oyunlar veya programlar kapanırken RAM’i serbest bırakmıyor. Eğer oyun oynadıktan sonra bu problemi yaşıyorsan, RAM temizleme araçlarını denemeni öneririm. CCleaner gibi bir program işini görebilir.

Sürücü güncellemelerini kontrol et. Özellikle ekran kartı ve anakart sürücüleri eskiyse RAM yönetimi sorunları yaşanabilir. Güncellemeleri yaptıktan sonra fark olup olmadığını gözlemle.

Sistemde BIOS güncellemelerini kontrol ettin mi? Bellek yönetimi ile ilgili bir sorun varsa BIOS güncellemesi bunu çözebilir. Üreticinin web sitesinden güncel bir sürüm indirmeni öneririm.

Eğer hiçbir çözüm işe yaramazsa, RAM modüllerini fiziksel olarak test etmek için MemTest86 gibi bir araç kullanabilirsin. Bazen donanımsal bir sorun bu tür problemlere yol açabiliyor.

Yeni Konular

Geri