Lattepanda 32GB RAM ve NVMe SSD Versiyonu: Performans Testleri ve Tavsiyeler

Casper

GadgetEfsanesi
Herkese merhaba,

Yakın zamanda Lattepanda'nın 32GB RAM ve NVMe SSD versiyonunu edindim. Yüksek performanslı bir mini bilgisayar olduğu söyleniyor, ancak bazı konularda kafamda soru işaretleri var. Özellikle hızlı veri işleme ve multitasking performansı beni etkiledi. Ancak, SSD'nin okuma-yazma hızlarının beklediğimden düşük olduğunu fark ettim.

Cihazın tam potansiyelini kullanabilmek için ne gibi ayarlamalar yapabilirim? Ayrıca, bu versiyonu kullananların hangi uygulamalarda en iyi performansı aldıklarını öğrenmek isterim. Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum. Teşekkürler!

NVMe SSD'yi tam performansla kullanmak için BIOS'tan PCIe x4 desteğini etkinleştirdiğinizden emin olun.

SSD'nin yavaş görünmesinin sebebi bağlantı sınırlamaları olabilir. Anakart üzerindeki NVMe slotunun özelliklerini kontrol ettiniz mi?

32GB RAM gerçekten çok güçlü. Ancak RAM frekansını kontrol ettiniz mi? Daha yüksek bir frekans performansı artırabilir.

Cihazın güç planını "Yüksek Performans" moduna almayı deneyin. Bu SSD hızlarını da olumlu yönde etkileyebilir.

Eğer SSD performansı düşükse, üreticinin sunduğu sürücüleri indirip yüklemeyi deneyin. Genelde Windows’un varsayılan sürücüleri yeterince iyi olmuyor.

Bu cihazı yoğun bir iş yükü için kullanıyorsanız, SSD'nizin doluluk oranına dikkat edin. NVMe SSD'ler doldukça yavaşlama eğilimindedir.

SSD hızlarını test etmek için CrystalDiskMark gibi araçları kullanabilirsiniz. Sorunun yazılımsal mı donanımsal mı olduğunu anlamanızı sağlar.

Cihazın üzerinde güncel bir firmware varsa mutlaka yükleyin. Firmware güncellemeleri SSD ve genel sistem performansını artırabiliyor.

Soğutma performansına dikkat edin. NVMe SSD’ler çok fazla ısınırsa hızları düşebilir. SSD için küçük bir heatsink takmayı düşünebilirsiniz.

32GB RAM ile sanal makinelerde harika performans alabilirsiniz. SSD hızlarını sanal makinelerle de test etmeyi denediniz mi?

SSD'nin dosya sisteminin NTFS veya exFAT olup olmadığını kontrol edin. Performansı bu da etkileyebilir.

Linux bir işletim sistemi kullanmayı denediniz mi? Özellikle SSD üzerinde çok daha iyi okuma-yazma hızları alabilirsiniz.

Geri