LGA 1700 soketli fanlar i3-14100F'e uyar mı?

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Intel Core i3-14100F işlemcim var ve yeni bir soğutucu almak istiyorum. LGA 1700 soketli fanlar bu işlemciye tam uyumlu mu? Yoksa ekstra bir montaj kiti veya adaptör gerekiyor mu?

Daha önce bu işlemciyi kullanan veya soğutucu değişimi yapan arkadaşlar yardımcı olabilir mi? Şimdiden teşekkürler!

Evet, LGA 1700 soketli soğutucular i3-14100F ile uyumludur. Intel bu soket için yeni montaj delikleri belirledi, bu yüzden LGA 1700 destekleyen tüm fanlar sorunsuz çalışacaktır.

Eğer eski bir LGA 1200 veya 115X uyumlu soğutucu kullanıyorsan, bazı markalar LGA 1700 için montaj kitleri sunuyor. Soğutucunun kutusunu kontrol etmekte fayda var.

Intel'in stok fanı zaten LGA 1700'e uyumlu geliyor ama daha iyi bir soğutma isterseniz aftermarket bir fan alabilirsiniz. Noctua, Be Quiet ve Cooler Master gibi markalar iyi seçenekler sunuyor.

Bazı eski soğutucuların LGA 1700 desteği olmuyor, ama bazı üreticiler ücretsiz montaj kitleri veriyor. Kullandığın markayı belirtirsen daha iyi yardımcı olabiliriz.

LGA 1700 soketine özel üretilen soğutucuların tümü i3-14100F ile uyumlu çalışacaktır. Eğer uyumluluk konusunda şüphelerin varsa, üretici web sitesinden doğrulama yapabilirsin.

Çözüm
Eğer büyük bir hava soğutucu kullanıyorsan, RAM yuvalarını kapatmadığına emin ol. LGA 1700 için tasarlanan bazı soğutucular geniş olabiliyor ve çakışmalar yaşanabiliyor.

Su soğutma kullanıyorsan, radyatör montaj yerlerini de kontrol etmelisin. LGA 1700 desteği olan birçok sıvı soğutma var ama kasana uyup uymayacağını da göz önünde bulundurmalısın.

Intel’in kendi kutu soğutucusu günlük kullanım için yeterli ancak uzun süreli yük altında ses yapabiliyor. Daha sessiz bir kullanım için kaliteli bir hava soğutucu öneririm.

Piyasada çok fazla uyumlu model var, bütçene göre en iyi seçeneği belirleyebilirsin. Eğer stok fan yeterli gelmezse, kule tipi hava soğutucular iyi bir seçenek olacaktır.

Ben i5-12400F kullanıyorum ve LGA 1700 uyumlu bir soğutucu aldım, gayet sorunsuz çalışıyor. i3-14100F de aynı soketi kullandığı için hiçbir problem yaşamazsın.

Montaj sırasında termal macun sürmeyi unutma. Yeni aldığın bazı soğutucuların tabanında termal macun hazır geliyor, bunu da kontrol edebilirsin.

LGA 1700 için eski soğutucuları kullanmayı düşünüyorsan, bazı markalar için özel adaptör kitleri gerekiyor. Soğutucu modelini söylersen daha net yardımcı olabiliriz.

Bütçene göre soğutucu seçmek önemli, giriş seviyesi fanlar işini görür ama uzun vadede daha kaliteli bir model almak daha mantıklı olabilir. Arctic veya DeepCool öneririm.

Sistemi overclock yapmayı düşünmüyorsan, basit kule tipi bir soğutucu işini rahatlıkla görecektir. Noctua NH-U12S veya Cooler Master Hyper 212 Black Edition güzel seçenekler olabilir.

Geri