Linux'ta Colin Mcrae Rally 3 çöküyor ve 'opusdec' hatası veriyor?

Enes

Administrator
Yönetici
Linux kullanıyorum ve Colin Mcrae Rally 3 oynarken oyun sürekli çöküyor. Hata mesajında 'opusdec' hatasından bahsediliyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.

Çözüm
Sorununuzu çözmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
1. Terminalden 'sudo apt install opus-tools' komutunu çalıştırın.
2. Eğer sorun devam ediyorsa, oyun dosyalarını doğrulayın ya da yeniden yükleyin.
3. Wine kullanıyorsanız, Wine Configuration ayarlarından ses ayarlarını kontrol edin.
Benim bu yöntemlerle sorunum çözülmüştü.
Bu hatanın sebebi genellikle eksik bir kodek ya da oyun dosyalarındaki bir uyumsuzluk oluyor. İlk olarak sisteminizde 'opus-tools' paketini yüklemeyi deneyin. Bu, opus ses dosyalarını doğru şekilde işlemek için gerekli olan bileşenleri sağlar.

Benzer bir sorun yaşamıştım. Wine üzerinden oynuyorsanız, Wine'ın en güncel sürümüne geçtiğinizden emin olun. Ayrıca, oyunun kurulu olduğu dizinde eksik ya da bozuk dosya olup olmadığını kontrol edin.

Sorununuzu çözmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
1. Terminalden 'sudo apt install opus-tools' komutunu çalıştırın.
2. Eğer sorun devam ediyorsa, oyun dosyalarını doğrulayın ya da yeniden yükleyin.
3. Wine kullanıyorsanız, Wine Configuration ayarlarından ses ayarlarını kontrol edin.
Benim bu yöntemlerle sorunum çözülmüştü.

Çözüm
Emre'nin önerisi oldukça mantıklı. Eğer hala sorun yaşıyorsanız, sistem günlüklerini (loglarını) kontrol ederek başka bir ipucu olup olmadığını görebilirsiniz.

Benzer bir hata almıştım ve Wine'ın eksik kütüphaneleri nedeniyle olduğunu fark ettim. 'winetricks' ile 'opus' ve diğer ses kütüphanelerini yükleyebilirsiniz.

Opus kodeki bazı sistemlerde varsayılan olarak gelmeyebilir. Eğer Arch Linux kullanıyorsanız, 'pacman -S opus-tools' komutunu deneyebilirsiniz.

Alternatif olarak oyunu başka bir sürümde (örneğin GOG veya Steam) deneyebilirsiniz. Bazı sürümler bu tür hatalara karşı daha az hassas oluyor.

Wine ayarlarını sıfırlayıp yeniden denediniz mi? Ayrıca, oyunu çalıştırmadan önce terminalde 'WINEDEBUG=fixme-all wine oyundosyasi.exe' komutunu kullanarak daha az hata almayı deneyebilirsiniz.

Eğer Emre'nin çözümü işe yaramazsa, sisteminize 'playonlinux' yükleyip oyunu bu araç üzerinden çalıştırmayı deneyin. Çoğu zaman Wine ile ilgili problemleri bu araç çözebiliyor.

Benzer bir durumla karşılaştım ve oyunun içinde yer alan 'opusdec' dosyasını manuel olarak değiştirmem gerekmişti. Bu dosyanın bozulmuş olma ihtimali var.

Sisteminizde gerekli olan ses kütüphanelerini kontrol etmek için 'ldd oyundosyasi.exe' komutunu çalıştırabilirsiniz. Eksik bir bağımlılık varsa buradan görebilirsiniz.

Yeni Konular

Geri