MSI BIOS Power Limit Nasıl Yükseltilir?

Casper

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Son zamanlarda sistemimde overclock denemeleri yapıyorum ve güç limiti yüzünden işlemcim tam potansiyelini kullanamıyor gibi hissediyorum. Anakartım MSI Z590-A Pro modeli ve BIOS üzerinden güç limitini (Power Limit) nasıl artırabileceğimi öğrenmek istiyorum. Bu ayarı nereden yapacağım ve neye dikkat etmem gerekiyor? Özellikle işlemciye zarar vermeden performansı artırmak istiyorum. Bu konuda tecrübesi olanların yardımını bekliyorum. Şimdiden teşekkürler!

Merhaba Casper, bu konuda birkaç önerim var. BIOS’a girdikten sonra Advanced Mode’a geçiş yaparak 'OC' sekmesine ulaşabilirsin. Burada CPU Power Limits veya Long/Short Duration Power Limit ayarlarını bulmalısın. Ancak değişiklik yapmadan önce stok ayarları kaydetmeyi unutma.

Ben de MSI anakart kullanıyorum. Power Limit yükseltmek için 'OC' sekmesinde Core Voltage ve Current Limit Max ayarlarını da kontrol etmelisin. Bu işlemler sırasında işlemcinin sıcaklık değerlerini sürekli takip etmeni öneririm.

Casper, MSI anakartlarda 'Enhanced Turbo' özelliği de faydalı olabilir. Bu ayar, işlemcinin güç limitlerini otomatik olarak artırıyor. Denemekten zarar gelmez!

MSI BIOS’ta bu ayar genelde 'CPU Features' altında bulunur. Yalnız, güç limitini artırırken kaliteli bir soğutucu kullandığından emin ol. İşlemcinin ısınması uzun vadede sorun yaratabilir.

Güç limiti artırma konusunda dikkatli olmalısın. Yüksek değerlere çıkmak işlemci ömrünü kısaltabilir. BIOS'taki 'Long Duration Power Limit' ve 'Short Duration Power Limit' değerlerini artırırken %10-20 oranında ilerlemeni öneririm.

Ben de Z590 anakart kullanıyorum. Deneyimlerime göre, Power Limit ayarlarını artırdıktan sonra stres testi yapmayı ihmal etme. Özellikle Prime95 veya AIDA64 ile işlemci stabilitesini kontrol edebilirsin.

Eğer BIOS üzerinden çok uğraşmak istemezsen, MSI’ın kendi yazılımı olan Dragon Center ile bu ayarları yapmayı deneyebilirsin. Özellikle 'Hardware Monitor' kısmı oldukça kullanışlı.

Güzel bir konu, teşekkürler Casper. Anakartın manualini indirip kontrol ettin mi? MSI’ın web sitesinde detaylı bir kullanım kılavuzu oluyor ve BIOS ayarlarının tam yerini bulabilirsin.

Daha önce benzer bir şey yapmıştım. BIOS güncellemeyi de unutma, eski sürümlerde bazı özellikler kısıtlı olabilir. Yeni bir BIOS versiyonu varsa yüklemekte fayda var.

Power Limit artırma sırasında 'VRM sıcaklıklarına' dikkat etmelisin. MSI anakartların genelde iyi VRM’leri olur ama yine de uzun süre yüksek güç çekimi sorun yaratabilir.

Ben overclock yaparken işlemci sıcaklığını sürekli izlemek için HWMonitor kullanıyorum. Sana da tavsiye ederim. BIOS ayarlarını yaptıktan sonra bu yazılımı indirip kontrol et.

Casper, anakartının desteklediği maksimum TDP değerini kontrol et. Eğer bu sınırı geçersen sistem kararsız çalışabilir. Kullanıcı deneyimlerine göre en güvenli aralıkları bulabilirsin.

Yeni Konular

Geri