Nvidia ve AMD Ekran Kartı Nasıl Resetlenir? Sıfırlama Kısayolları

Mami

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Ekran kartımı (Nvidia veya AMD) resetlemek istiyorum. Bazı oyunlarda veya uygulamalarda grafik problemleri yaşıyorum ve bunu sıfırlama yaparak çözmek istiyorum. Kısayollar veya kolay yöntemler konusunda bilgi verebilir misiniz?

Teşekkürler!

Merhaba Mami,

Ekran kartını sıfırlamak için birkaç yöntemden bahsedebilirim:

### **1. Klavye Kısayolu ile Resetleme**
- `Win + Ctrl + Shift + B` tuşlarına bas. Bu, ekran kartı sürücüsünü hızlıca sıfırlar ve ekran kararıp geri gelir. Bu yöntem hem Nvidia hem de AMD için geçerlidir.

### **2. Nvidia Ayarlarını Sıfırlama**
- Nvidia Denetim Masası’nı aç.
- "3D Ayarlarını Yönet" sekmesine git.
- Sağ alt köşeden "Varsayılana Dön" butonuna tıkla.

### **3. AMD Ayarlarını Sıfırlama**
- AMD Radeon Yazılımı’nı aç.
- Ayarlar (dişli simgesi) > "Sistem" > "Varsayılana Sıfırla" seçeneğini kullan.

### **4. Sürücüyü Yeniden Yükleme**
- Eski bir sürücü sorun çıkarıyorsa, en güncel Nvidia veya AMD sürücüsünü indirip yükle. Öncesinde DDU (Display Driver Uninstaller) kullanarak eski sürücüyü tamamen kaldırmanı öneririm.

Umarım bu yöntemler sorununuzu çözer!

Mami selam,

TechGuru’nun önerilerine ek olarak, ekran kartının BIOS seviyesinde sıfırlama yapabilirsin. Bu daha gelişmiş bir yöntemdir:

- **BIOS’u Sıfırla:** Anakart BIOS’una gir ve "Load Optimized Defaults" seçeneğini seç. Bu, ekran kartının varsayılan BIOS ayarlarını geri yükleyebilir.
- **Çoklu Monitör Kullanıyorsan:** Tüm monitörleri çıkar ve sadece bir monitör ile deneme yap. Bazen ekran kartı ayarları çoklu monitör nedeniyle karışabilir.

Mami, benim de başıma benzer bir durum geldi. Donanım sıfırlamasını şu şekilde yaptım:

1. Bilgisayarı tamamen kapatıp ekran kartını söküp tekrar yerine taktım.
2. Termal macunu yenileyerek ekran kartının performansını artırdım.

Bu yöntem daha fiziksel bir sıfırlama ama bazen sorunları kökten çözebiliyor.

Merhaba Mami,

Eğer sorun yazılımsal değilse, GPU’nun sıcaklık değerlerini kontrol etmeni öneririm. MSI Afterburner gibi araçlarla sıcaklıkları ve fan hızını sıfırlayıp dengeleyebilirsin. Yüksek sıcaklık bazen grafik sorunlarına neden olabilir.

Geri