Son birkaç gündür oyun performansında bir düşüş yaşıyorum. Bilgisayarım oldukça güçlü bir sistem ve geçtiğimiz hafta Windows 11'e geçiş yaptım. Ancak özellikle online oyunlarda, FPS dalgalanmaları ve gecikmeler yaşamaya başladım. Windows 11'in bazı özelliklerinin oyun performansını etkileyebileceğini duydum. Örneğin, "Virtualization-Based Security (VBS)" özelliğinin performansı düşürdüğünü söyleyenler var. Bu durumu çözmek için neler yapabilirim? Windows 11 oyun için gerçekten uygun mu, yoksa tekrar Windows 10'a mı dönmeliyim?
Özellikle bu sorunu yaşayan ya da çözen arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim!
Windows 11'de VBS özelliği varsayılan olarak açık geliyor. Bu özelliği kapatarak oyun performansını artırabilirsin. Ancak kapatmadan önce bilgisayarında herhangi bir güvenlik açığı oluşmaması için dikkatli olmalısın.
Ben de aynı sorunu yaşamıştım. Windows 11'e geçtikten sonra ekran kartı sürücülerimi güncellediğimde sorunlar azaldı. Senin ekran kartın NVIDIA mı yoksa AMD mi? Belki sürücü uyumluluğunda problem vardır.
Windows 11, bazı oyunlarda performans sorunlarına yol açabiliyor ama bu genellikle optimizasyon eksikliğinden kaynaklanıyor. Oyunlarını ve sistemini güncel tutmayı dene.
Windows 11'in oyun modunu aktif hale getirdin mi? Oyun modu, arka plan işlemlerini optimize ederek oyun performansını iyileştiriyor. Ayrıca VBS'yi kapatmayı da öneririm.
Windows 11'e geçtikten sonra BIOS güncellemesi yapmayı denedin mi? Yeni işletim sistemi bazen anakart sürümleriyle tam uyumlu olmayabiliyor. BIOS güncellemesi faydalı olabilir.
Eğer çok fazla sorun yaşıyorsan geçici bir çözüm olarak Windows 10'a dönüp bir süre daha Windows 11 güncellemelerini bekleyebilirsin. Genellikle ilk sürümler sıkıntılı olabiliyor.
Windows 11'de DirectStorage özelliği, oyun yükleme sürelerini azaltıyor ama bunun tam potansiyelini görebilmek için NVMe SSD kullanman gerekiyor. Bu özelliği destekleyen bir SSD'n var mı?
Windows 11’in sistem gereksinimleri oyun dışında bazı donanımlarda performans düşüşüne neden olabilir. Özellikle RAM'in yeterli olduğundan emin ol. 16 GB ve üzeri RAM, Windows 11 için daha iyi.
Benim önerim, GeForce Experience ya da AMD Adrenalin yazılımını kullanarak oyun ayarlarını optimize etmen. Ayrıca işletim sistemi güncellemelerini kaçırma.
Windows 11'de bazı eski oyunlar optimizasyon sorunu yaşayabiliyor. Oynadığın oyunların Windows 11 ile uyumlu olduğundan emin olmalısın. Geliştirici forumlarına göz atmanı tavsiye ederim.