Oyun oynarken sistem donuyor?

Enes

Administrator
Yönetici
Sistem özelliklerim aşağıdaki gibidir:

• İşletim Sistemi: Windows 11 Pro 64 Bit
  • Sistem Modeli: B450M H Gigabyte
  • BIOS: F64
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 5600 6-Core (12CPUs), ~3.5GHz
  • RAM: Kingston 32768 MB (16x2 Soket kullanıyorum)
  • Ekran Kartı: NVIDIA 4070Ti GALAX
  • PSU: 650W 80+
  • SSD: Samsung 970 EVO Plus 1TB

Oyun oynarken belirli bir süre sonra sistem donuyor ve herhangi bir tepki vermiyor. Donmalar özellikle yüksek performans gerektiren oyunlarda oluyor. Sistem fanları çalışmaya devam ediyor fakat ekrana hiçbir görüntü gelmiyor. Donma sonrası bilgisayarı ancak resetleyerek yeniden başlatabiliyorum. Bu sorun hakkında nasıl bir çözüm yolu izleyebilirim? Yardımcı olabilir misiniz?

Çözüm
BIOS güncellemesi yapmayı denediniz mi? Anakart üreticinizin web sitesinden en güncel BIOS sürümünü indirip kurmayı deneyebilirsiniz. Özellikle Ryzen 5000 serisi işlemcilerde BIOS güncellemeleri ciddi fark yaratabiliyor.
Bu tür donma sorunları genellikle güç kaynağının yetersizliğinden veya aşırı ısınmadan kaynaklanır. 650W PSU, 4070Ti gibi bir ekran kartı için sınırda olabilir. Özellikle yüksek yükte bu sorun yaşanıyorsa daha güçlü bir PSU (örneğin, 750W veya 850W) denemenizi öneririm.

Donma problemi RAM’lerden de kaynaklanabilir. RAM’lerinizi tek tek test edin ve memtest86 gibi araçlarla kontrol yapın. Ayrıca RAM hızlarının anakart ile uyumlu olduğundan emin olun.

BIOS güncellemesi yapmayı denediniz mi? Anakart üreticinizin web sitesinden en güncel BIOS sürümünü indirip kurmayı deneyebilirsiniz. Özellikle Ryzen 5000 serisi işlemcilerde BIOS güncellemeleri ciddi fark yaratabiliyor.

Çözüm
Mami’nin önerisini destekliyorum. BIOS güncellemesi birçok uyumluluk sorununu çözebiliyor. Güncelledikten sonra sistem stabilitesi hakkında geri dönüş yaparsanız daha iyi yardımcı olabiliriz.

Sistem sıcaklıklarını takip ettiniz mi? HWMonitor veya MSI Afterburner gibi araçlarla sıcaklık değerlerini kontrol edin. Eğer işlemci veya ekran kartı aşırı ısınıyorsa termal macun yenilemesi gerekebilir.

SSD sürücülerinizin güncel olduğundan emin olun. Özellikle NVMe SSD'lerde eski firmware sürümleri bazen sistem kararlılığını etkileyebiliyor.

Ekran kartı sürücünüzü güncelleyin veya yeniden kurun. NVIDIA’nın web sitesinden en son sürümü indirerek temiz bir kurulum yapmayı deneyin.

Oyun oynarken sisteminizi başka bir monitörde deneme şansınız var mı? Monitör kaynaklı sorunlar da bazen sistem donması gibi algılanabiliyor.

Donma sırasında ses devam ediyor mu? Eğer ses devam ediyorsa sorun ekran kartı veya monitör bağlantısında olabilir. Farklı bir HDMI veya DisplayPort kablosu deneyin.

Sistemi temizlemeyi unutmayın. Tozlanma, özellikle fanların verimini düşürerek ısınmaya neden olabilir. Bu da donmalara yol açabilir.

Sadece oyunlarda mı oluyor? Eğer başka durumlarda da donuyorsa SSD kaynaklı bir sorun olabilir. Disk test yazılımlarıyla kontrol edin.

Oyunlar için kullanılan yazılımlarda bir çakışma olabilir. Örneğin, Steam, Epic Games gibi platformların güncel olup olmadığını kontrol edin.

Yeni Konular

Geri