PS5 Slim 1440p Hata Ekran Sorunu

merhaba, 2024 nisan ayında Monster Aryond A32 V1.3 32 Inç Qhd 2560X1440 165 Hz 1 Ms Ince Çerçeve Hoparlörlü Curved Oyuncu Monitörü almıştım. PS5 slim konsolu için kullanıyorum. bi kaç haftadır oyun oynarken ekran kendini açıp kapatıyordu çok önemsemedim ama bugün yaptığım kontrollerde konsol üzerinden flim platformlarında 4K çıkış alırken HD olarak veriyor. Ps5 konsol çözünürlük ayarı elle 1440p yapınca desteklenmiyor hata ekranı çıkıyor konsoldan çıkan hdmi kablo ilede ekranın içinden çıkan kablo ile aynı hatayı alıyorum bu konu hakkına yardımcı olursanız sevinirim. ekran görüntülerini ekledim cihaz güncel servisle mail ile görüştüm otomatik cevap verdiler eğer bir ayar ile yapabilirsem yapmak istiyorum.

Merhaba Ekran görüntüleri eklememişsin?
Daha iyi yardımcı olabilmemiz için rica etsem ekran görüntülerini paylaşır mısın?

Merhaba @reren Öncelikle yaşadığın sıkıntıyı oldukça net aktarmışsın. Monster Aryond A32 V1.3 model monitörlerde PS5 ile 1440p ayarını yapmak bazen sıkıntı çıkarabilir. Ayrıca konsoldan film platformlarına girildiğinde 4K yerine sadece HD (1080p) alındığını belirtmişsin. Aşağıda hem genel hem de özel bazı çözüm önerileri ve dikkat etmen gereken noktaları paylaşıyorum.

1) Monitörün Teknik Özelliklerini ve Uyumluluk Durumunu Kontrol Et​

1. Çözünürlük: Aryond A32 V1.3 modeli 2560x1440 (QHD) çözünürlük destekliyor.

2. Yenileme Hızı (Refresh Rate): 165 Hz’e kadar çıkabiliyor, ancak PS5 tarafında genellikle 60 Hz veya 120 Hz yenileme hızı kullanılır.

3. HDMI Versiyonu: Monitörün HDMI girişlerinin hangi sürümde olduğundan emin olmak önemli (HDMI 2.0 veya 2.1). PS5’de 1440p 120 Hz seçeneği için en az HDMI 2.0 gerekir.

Not: Her ne kadar monitör 1440p destekli olsa da Sony’nin PS5 1440p modunu monitörün EDID bilgilerine göre tanıması gerekiyor. Yani monitörün yazılımının da PS5’e “1440p desteğini doğru aktarması” lazım.

2) HDMI Kablosu ve Bağlantı Ayarlarını Gözden Geçir​

Orijinal Kablo veya Yüksek Hızlı (High Speed) Kablo Kullan​

PS5 kutusundan çıkan kablo genellikle HDMI 2.1 (Ultra High Speed) olsa da, bazen sürüm farkları veya kablonun hasarlı olması sorun çıkarabilir.

Kabloyu değiştirerek veya farklı bir HDMI portuna takarak aynı hatayı alıp almadığına bak.

Monitör Menüsü (OSD) Ayarları
Monitör üzerinde “HDMI Version”, “Adaptive Sync / FreeSync” ya da benzeri bir seçenek olabilir. Bazen bu mod açıkken veya kapalıyken PS5 çözünürlük testini geçemeyebiliyor. Menüden kontrol ederek farklı modları deneyebilirsin.

PS5 Ayarları: Çözünürlük, HDCP ve HDR

1. Çözünürlük Ayarı

PS5 ayarlarında Ekran ve Video (Settings > Screen and Video) bölümüne gir.

Çözünürlük kısmında otomatik yerine elle 1440p seçtin fakat “Desteklenmiyor” hatası aldığını belirtmişsin.

Burada “Otomatik” modunda bırakıp, PS5’in kendi testini yapmasına izin verebilirsin.

2. HDCP’yi Kapatmayı Deneyebilirsin

“Ayarlar > Sistem > HDMI > HDCP’yi Etkinleştir” seçeneğini kapatıp test et. Bazen korumalı içerik yüzünden monitor-konsol el sıkışmasında sıkıntı çıkabiliyor.

Kapatınca Netflix, Disney+ gibi platformlar kısıtlanabilir, ancak en azından sorunun kaynağını öğrenmek adına denenebilir.

3. HDR / SDR Modu

Ekran ve Video > HDR ayarını kapatıp yeniden 1440p testi yap. Bazı monitörler 1440p + HDR modunu desteklemeyebiliyor veya firmware ile ilgili bug olabiliyor.

---

4) Monitör Yazılım/Firmware Kontrolü ve Fabrika Ayarlarına Dönme

Monster Servisinden Gelen Yanıt
Servise mail atmışsın; genelde otomatik cevap dönüyorlar ama manuel yanıtlarını beklemekte fayda var. Monster genelde monitörler için yazılım güncelleme (firmware) verebiliyor.

Fabrika Ayarlarına Sıfırlama
Monitörün OSD (ekran menüsü) içindeki “Reset” veya “Fabrika Ayarlarına Dön” seçeneğini kullanarak varsayılan değerlerine getir. Ardından PS5’i yeniden başlat ve 1440p testini tekrar dene.

---

5) Farklı Bir Cihaz ile Deneme (PC veya Farklı Konsol)

PC Bağlantısı
Bilgisayarında 2560x1440 çözünürlüğü 60 Hz veya 120 Hz olarak bu monitöre yansıtabiliyor musun? Eğer PC’de sorunsuz 1440p görüntü alıyorsan monitörün paneli ve kablo sıkıntısız olabilir.

Farklı Konsol veya Farklı PS5
İmkan varsa başka bir PS5 (arkadaşının) veya farklı konsol (Xbox Serisi) ile monitörü test edip benzer problem yaşanıyor mu diye bak. Bu sayede sorunun konsolda mı, monitörde mi olduğunu daha rahat anlarsın.

---

6) Yayın Platformlarında 4K Yerine HD Çıkışı

Monitör 4K Panel Değil
Unutma, monitörün maksimum 2560x1440 (2K/1440p). Normalde Netflix, YouTube gibi uygulamalar 1440p’yi otomatik keşfetmiyorsa bir alt çözünürlüğe (1080p) geçiyor olabilir.

Uygulama Desteği
PS5 içindeki bazı streaming uygulamaları, desteklenen çözünürlükleri “genel geçer” değer olarak 1080p veya 4K şeklinde seçiyor. 1440p sık kullanılan bir çözünürlük değil; bu yüzden 1080p akış verebiliyor.

HDMI Sürüm ve Bant Genişliği
4K sinyalini monitöre göndermeye kalktığında, monitör 4K sinyalini kabul edip kendi içinde 1440p’ye ölçekleyebilir (upscale veya downscale işlemi). Ancak bu işlem her markada sorunsuz olmayabiliyor ve “1440p desteği olmayan 4K sinyal → 1080p fallback” gibi istenmeyen sonuçlar çıkabilir.