R5 7600X İşlemci Çok Isınıyor

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Sistemimde şu bileşenler bulunuyor:
  • RTX 4070
  • R5 7600X
  • DDR5 6400 MHz RAM

Son zamanlarda işlemcim çok fazla ısınıyor. Hatta stres testlerinde 95 dereceyi buluyor. Bu sıcaklıklar normal mi yoksa bir sorun mu var? Kasa hava akışını iyileştirmek için bazı düzenlemeler yaptım ama hala istediğim sonuçları alamıyorum. Soğutma performansını artırmak için ne yapmalıyım? Sıvı soğutmaya geçmeli miyim yoksa başka bir çözüm var mı? Deneyimlerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Merhaba, R5 7600X işlemciler genelde yüksek sıcaklıklara dayanıklı ama 95 derece sürekli oluyorsa bir şeyler ters gidiyor olabilir. Termal macunu yenilemeyi düşündünüz mü? Kaliteli bir macun ciddi fark yaratabilir.

Hava akışı iyileştirilmiş bile olsa, kullandığınız soğutucu çok önemli. İşlemciniz için en azından çift fanlı bir kule tipi soğutucu öneririm. Eğer şimdiden bir hava soğutucu kullanıyorsanız sıvı soğutmaya geçiş düşünebilirsiniz.

Bende de benzer bir sistem var. BIOS ayarlarından PBO’yu (Precision Boost Overdrive) kapatmayı deneyin. Bu, işlemci voltajını düşürebilir ve sıcaklıkları azaltabilir.

95 derece çok yüksek değil ama sürekli bu sıcaklıklarda çalışırsa uzun vadede sorun yaratabilir. Sıvı soğutma veya daha büyük bir hava soğutucu ciddi fark yaratabilir.

Kasadaki egzoz fanlarının yönünü kontrol ettiniz mi? Bazen yanlış yönlendirme hava akışını bozabiliyor. Ayrıca kasa fan sayısını artırabilirsiniz.

R5 7600X işlemciler genelde yüksek frekansta çalışıyor ve bu da daha fazla ısı demek. Undervolt yaparak sıcaklıkları düşürebilirsiniz. MSI Afterburner veya BIOS üzerinden denemeler yapabilirsiniz.

Kasa içine fazla fan eklemek yerine mevcut fanların hızını artırmayı deneyebilirsiniz. Fan profillerini ayarlamak sıcaklıkları düşürebilir.

Termal macun kalitesi gerçekten çok önemli. Sıvı metal gibi yüksek performanslı bir termal macun kullanarak sıcaklıkları azaltabilirsiniz. Tabii ki dikkatli uygulamak gerekiyor.

Ben sıvı soğutma kullanıyorum ve sıcaklıklar 20 dereceye kadar düştü. Özellikle işlemci OC yapılmışsa sıvı soğutma şart gibi.

Stok soğutucu kullanıyorsanız, değiştirmek iyi bir fikir olabilir. Arctic Freezer 34 veya benzeri bir ürün tavsiye ederim.

İşlemciyi undervolt ederek sıcaklıkları %10-15 oranında düşürmek mümkün. Ryzen Master yazılımını kullanarak kolayca undervolt yapabilirsiniz.

Bir öneri de ben vereyim: İşlemci hızını biraz düşürüp sıcaklıkları kontrol altına alabilirsiniz. Eğer performans kaybı çok önemli değilse bu bir çözüm olabilir.

Kasanızın fan filtrelerini temizlediğinizden emin olun. Tozlanma hava akışını ciddi şekilde etkileyebilir ve sıcaklıkları artırabilir.

Sisteminizdeki sıcaklık değerlerini HWMonitor veya benzeri bir yazılımla izliyor musunuz? Detaylı veri olmadan sorunu tespit etmek zor olabilir.

Ben olsam işlemciyi direkt olarak sıvı soğutmaya geçirirdim. Özellikle 240 mm veya daha büyük radyatörlü bir model seçmek çok etkili olur.

Sıvı soğutmaya geçmek istemiyorsanız Noctua NH-D15 gibi üst seviye bir hava soğutucu da işinizi görebilir. Üstelik daha sessiz bir çözüm olacaktır.

Geri