R7 5700X3D oyunlarda 70 dereceye çıkıyor?

Cihan

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Yeni aldığım Ryzen 7 5700X3D işlemcimle oyun oynarken sıcaklığın 70 dereceye kadar çıktığını gözlemledim. Kullandığım soğutucu orta seviye bir hava soğutucu ve kasamın hava akışı da fena değil. Ancak yine de bu sıcaklık biraz yüksek gibi geldi.

Sizce bu sıcaklık değerleri normal mi? Daha iyi bir soğutma için ne gibi önlemler alabilirim? Termal macun değişimi ya da undervolt gibi yöntemleri denemeli miyim? Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu sıcaklık değerleri Ryzen 7 5700X3D için gayet normal. AMD'nin bu işlemcilerde sıcaklık toleransı yüksek. Ancak yine de undervolt yaparak veya daha iyi bir termal macun kullanarak birkaç derece düşürebilirsin.

Kasanda hava akışını optimize etmek için fan yerleşimini gözden geçirebilirsin. Egzoz fanlarının güçlü olması sıcak havayı daha hızlı dışarı atmana yardımcı olur.

Bende de 5700X3D var ve sıcaklıklar genelde 65-75 derece arası değişiyor. Oyuna bağlı olarak bu gayet normal. Ama ekstra soğutma istersen AIO sıvı soğutma düşünebilirsin.

Eğer termal macunun kalitesizse veya düzgün uygulanmadıysa sıcaklıklar beklenenden yüksek olabilir. Kaliteli bir macunla değiştirmeni öneririm.

Undervolt yaparak hem sıcaklığı hem de güç tüketimini azaltabilirsin. Ryzen Master veya BIOS üzerinden deneme yapabilirsin.

İşlemcinin yük altındaki sıcaklık değerleri anormal değil ama uzun vadede stabilite için fan eğrilerini özelleştirmek mantıklı olabilir.

Aynı işlemciyi kullanıyorum ve sıcaklık değerleri benzer. Ancak kasanın iç sıcaklığını düşürmek için ön paneli açık bırakmak bile birkaç derece fark ettirebilir.

Bu işlemciler zaten sıcak çalışıyor, 70 derece tehlikeli bir seviye değil. Ama eğer sıcaklık seni rahatsız ediyorsa, fan hızlarını arttırmayı deneyebilirsin.

Kasa içi kablo yönetimi ve fan konumlandırması da önemlidir. Fanların hava akışına uygun şekilde yerleştirildiğinden emin olmalısın.

BIOS üzerinden PBO ayarlarını değiştirerek veya manuel olarak güç limitlerini düşürerek sıcaklığı kontrol altına alabilirsin.

İşlemcinin sıcaklık değerleri yük altında makul seviyede. Ancak odanın sıcaklığı da büyük etken olabilir. Oyun oynarken oda sıcaklığını da göz önünde bulundurmalısın.

Ben de undervolt öneririm. Ryzen işlemcilerde voltaj düşürerek performansı koruyup sıcaklığı ciddi oranda düşürebilirsin.

Geri