RAM MHz yükseltince oyunlardan atma sorunu

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Arkadaşlar selam,

Yeni topladığım sistemimde RAM frekansını 6400 MHz'ye çıkardığımda oyunlardan atma problemi yaşıyorum. Sistemin özelliklerini aşağıda paylaştım:

Sistem Özelliklerim:
  • Anakart: ASUS TUF Gaming B650M-E WiFi
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F 5GHz
  • RAM: G.Skill 32GB DDR5 6400 MHz RGB
  • SSD: Adata 1TB Legend 850 Lite (Okuma: 5000MB/s, Yazma: 3200MB/s)
  • Sıvı Soğutma: Thermaltake Water 3.0 360mm ARGB
  • Ekran Kartı: ASUS Dual GeForce RTX 4070 OC 12GB GDDR6X
  • Güç Kaynağı: Zalman GigaMax 750W 80 Plus Bronze

Sorun Detayları:
XMP profilini aktifleştirdiğimde RAM'ler 6400 MHz frekansında çalışıyor, fakat bu durumda oyun oynarken bir süre sonra oyundan atıyor ya da sistem tamamen kilitleniyor. XMP'yi devre dışı bırakıp RAM frekansını düşürdüğümde ise hiçbir sorun yaşamıyorum. Bunun dışında sistem stabil görünüyor, sıcaklık değerleri normal.

Şu ana kadar yaptığım denemeler:
  • BIOS üzerinden manuel olarak RAM voltajını artırmayı denedim.
  • Farklı XMP profillerini test ettim.
  • Oyunları ve sistem benchmark testlerini RAM frekansı düşürülmüş halde sorunsuz çalıştırabildim.

Bu sorunun nedenleri neler olabilir?
  • RAM'in 6400 MHz frekansında kararlı çalışmamasının nedeni nedir?
  • Voltaj ayarları veya başka bir BIOS ayarı ile bu sorunu çözebilir miyim?
  • Bu sorunu yaşayan başka kullanıcılar varsa çözüm önerilerini duymak isterim.

Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler!

Çözüm
XMP profillerini kullanırken işlemcinizin bellek denetleyicisinin desteklediği maksimum frekansı aşabiliyorsunuz. Ryzen 7000 serisi genellikle 6000 MHz'e kadar kararlı çalışıyor. RAM frekansını 6000 MHz'ye çekerek test etmeyi deneyin.
Bu durum genellikle RAM frekansı ve anakart/işlemci desteği arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanır. RAM'lerinizi anakartınızın QVL (Qualified Vendor List) listesi ile kontrol ettiniz mi? Belirtilen liste dışındaki RAM'ler XMP ile kararsız çalışabilir.

Benzer bir sorun yaşamıştım. BIOS üzerinden SOC voltajını hafifçe artırarak (örneğin 1.1V'a kadar) RAM'leri daha kararlı hale getirdim. Ancak dikkatli olun, çok fazla voltaj sistemi zorlayabilir.

XMP profillerini kullanırken işlemcinizin bellek denetleyicisinin desteklediği maksimum frekansı aşabiliyorsunuz. Ryzen 7000 serisi genellikle 6000 MHz'e kadar kararlı çalışıyor. RAM frekansını 6000 MHz'ye çekerek test etmeyi deneyin.

Çözüm
BIOS güncellemesi yapmayı düşündünüz mü? Anakartınızın yeni bir BIOS sürümü varsa RAM uyumluluğunu artırabilir. ASUS'un web sitesinden en son BIOS sürümünü indirip kurabilirsiniz.

RAM'leriniz çift kanal olarak takılı mı? Yanlış yerleştirilmiş RAM modülleri XMP aktifken sorun yaratabilir. Anakart kılavuzundaki doğru yuva dizilimini kontrol edin.

RAM frekansı yükselince sistemin güç tüketimi de artar. PSU'nuzun yeterli olduğundan emin olun. Zalman GigaMax 750W genelde yeterli olsa da daha yüksek kaliteli bir PSU ile deneme yapabilirsiniz.

BIOS'taki 'Gear Down Mode' ve 'Command Rate' ayarlarını kontrol edin. Bazı durumlarda Gear Down Mode'u devre dışı bırakmak ve Command Rate'i 2T'ye ayarlamak RAM kararlılığını artırabilir.

RAM'lerin termal pedleri tam oturmuş mu? Yüksek frekansta çalışırken ısınma problemleri bu tür kararsızlıklara neden olabilir. RAM sıcaklıklarını HWMonitor gibi bir yazılımla kontrol edebilirsiniz.

Benzer bir problemde RAM frekansını adım adım artırarak en kararlı frekansı bulmuştum. Örneğin 6200 MHz ile başlayarak test edebilirsiniz. Bu, frekans ve stabilite arasında bir denge sağlar.

XMP profillerindeki zamanlamalar çok agresif olabilir. Manuel olarak RAM zamanlamalarını biraz daha gevşeterek sorunu çözebilirsiniz. Örneğin CL değerinizi 32 yerine 36 yapmayı deneyin.

Bu tarz sorunlar yaşandığında forumda benzer donanımları kullanan kullanıcıların tecrübelerine başvurabilirsiniz. Ayrıca forumumuza ücretsiz üye olup detaylı destek alabilirsiniz.

Eğer SOC ve DRAM voltajlarını artırmak sorunu çözmezse, RAM'lerinizi tek tek farklı yuvalarda test etmeyi deneyin. Anakart yuvalarından birinde sorun olabilir.

Geri