Raspberry Pi 5 çok yavaş çalışıyor?

Türk

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar, yeni aldığım Raspberry Pi 5 cihazımda performans sorunları yaşıyorum. Genelde hafif işlemler yapıyorum ama cihaz çok yavaş çalışıyor. Özellikle Chromium tarayıcıyı açarken veya bir terminal komutu çalıştırırken belirgin bir gecikme fark ediyorum. SD kartımın sınıfı UHS-1, adaptörle birlikte kullanıyorum. Ayrıca fanlı bir kasa kullanıyorum, ancak yine de performanstan memnun değilim. Bu sorunun kaynağı ne olabilir ve nasıl çözebilirim?

Çözüm
Sorununuzun çözümü büyük ihtimalle işletim sistemi optimizasyonunda yatıyor. Raspberry Pi OS'yi en son sürüme güncellediğinizden emin olun. Ayrıca arka planda çalışan gereksiz servisleri kapatabilirsiniz.
Merhaba, bu tür yavaşlama genellikle depolama birimi kaynaklı olabilir. UHS-1 SD kart kullanıyor olmanız bir avantaj ama yazma/okuma hızını kontrol ettiniz mi? Alternatif olarak bir SSD'yi USB 3.0 portu üzerinden bağlamayı deneyebilirsiniz.

Aynı problemi ben de yaşamıştım. Soğutma yetersiz kaldığında işlemci performansı düşebilir. Fanlı kasa kullanmanız iyi bir başlangıç, ancak termal macun ve ek soğutucularla işlemciyi daha verimli soğutmayı deneyebilirsiniz.

Sorununuzun çözümü büyük ihtimalle işletim sistemi optimizasyonunda yatıyor. Raspberry Pi OS'yi en son sürüme güncellediğinizden emin olun. Ayrıca arka planda çalışan gereksiz servisleri kapatabilirsiniz.

Çözüm
Yukarıda bahsedilen SSD çözümü gerçekten işe yarıyor. Ayrıca güç adaptörünüzün yeterli akımı sağladığından emin olun. Düşük kaliteli adaptörler performans sorunlarına neden olabilir.

Eğer Pi 5'inizi sürekli yüksek yük altında kullanıyorsanız, güç tüketimini de artıracak çözümleri düşünmelisiniz. Daha kaliteli bir güç adaptörü edinmek yardımcı olabilir.

Yeni Konular

Geri